İzmir’de Roboski eylemi

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Roboski’de katledilenleri anarak, “Roboski Katliamı ile ilgili hakikatin ortaya çıkması için üzerinize düşen sorumluğu yerine getirin” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Aralık 2021
  • 20:15

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Roboski Katliamı’nın 10. yıl dönümünde katliamı protesto etmek için basın açıklaması yaptı.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde düzenlenen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bugün burada 10 yıl önce gerçekleştirilen Roboski Katliamında yaşamını yitiren 34 masum sivil insanımızı anmak, katliamının faillerinden hesap sormak, hakikatin yargı ve siyasi erkin marifetiyle asla örtülemeyeceğini ve her daim Roboskili ailelerin yanında olduğumuzu belirtmek için bulunuyoruz. Çünkü şuna inanıyoruz ki; “Hakikat her zaman en büyük değerdir ve hiçbir politik çıkara kurban edilmemelidir.”

“Roboski Katliamı insanlık suçudur” pankartının açıldığı eylemde açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam okudu ve şunları ifade etti:

“Katliamın ertesi gününde katır sırtında battaniyeye sarılmış onlarca sivilin cansız bedeni, halen tüm tazeliğiyle zihinlerimizde yerini korumaktadır. Türkiye-Irak sınırının tam merkezinde yer alan Roboski Köyü’nde 2011 yılının bu son günlerinde kaçakçılıkta kullanılan katırlar, bu kez kaçak eşya yerine insan cesetleriyle Roboski Köyü’ne gelmeye başlanmıştı.”

Roboski Katliamı’nın 10’uncu yıldönümü nedeniyle devlete ve siyasal iktidara çağrıda bulunan Beyazadam son olarak şunları vurguladı:

“-Roboski Katliamı ile ilgili hakikatin ortaya çıkması için üzerinize düşen sorumluğu yerine getirin. Faillerin ortaya çıkartılması ve yargılanmaları için cezasızlık politikasından vazgeçmesini talep ediyoruz.

“-Devletin aşırı güvenlik politikalara gösterdiği hassasiyetin, bu katliamlara ilişkin gerçeği açığa çıkartılmasına da gösterilmesini talep ediyoruz.

“-Yine Roma Statüsü çerçevesince değerlendirildiği vakit yaşanan bu katliamın, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu gerçeğinin kabul edilmesini ve ailelerin adalete erişimin sağlanması için tüm engellerin bertaraf edilmesini gerektiğini hatırlatıyoruz.”

Eylemde sık sık “Roboskinin hesabı sorulacak!”, “Katil devlet hesap verecek!” ve “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.