İzmir'de Newroz kutlaması!

İzmir’de DEM partinin çağrısı ile Newroz kutlaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mart 2024
  • 20:50

İzmir’de DEM partinin çağrısı ile Newroz kutlaması yapıldı. Kutlamaya katılmak için gelen kitle saat 11.00’den itibaren Gündoğdu Meydanı’nda toplanmaya başladı. Alana girişler Cumhuriyet Meydanı’ndan ve Liman tarafından yapıldı. Girişler esnasında bayrak ve flamadan kaynaklı kısa süreli gerilim yaşandı. Eyleme birçok ilerici, demokratik kurum ve siyasi parti katıldı. Newroz kutlaması saat 12.30’da başladı. Alana gelenler tek tek selamlandıktan sonra devrim ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu yapıldı.

Ardından sahneye tertip komitesi çağrıldı. Tertip komitesi adına Hacay Yılmaz konuşma yaptı. Yıllmaz “Newroz özgürlüktür, eşitliktir, barıştır, kardeşliktir” diyerek Newroz’u kutladı. Ardından Barış Anneleri kürsüye çağrıldı. Barış Anneleri adına yapılan konuşmanın Newroz ateşini Musa Anter’in kızı Rahşan Anter ve Zekiye Alkan’ın kardeşi Meziyet Çağlar ile barış anneleri birlikte yaktı.

Programın devamında kürsüye DEM parti İzmir büyükşehir belediye başkan ve eş başkan adayı Akın Birdal ve Türkan Aslan Ağaç çağrıldı. Akın Birdal konuşmasında mücadele edenleri, hakkını arayanları, doğasına sahip çıkanları ve cezaevinde özgürlükleri için yatanları selamladı. Birdal ülkedeki baskıya, sömürüye ve haksızlıklara değinerek “Bu baskıdan, eşitsizlikten kurtulmak için 31 Marta seçimimiz DEM parti” dedi. Halepçe ve Beyazıt katliamlarına değinerek mücadele çağrısı yaptı. 

Mitingde konuşma yapan İzmir büyük şehir belediye eş başkan adayı Av. Türkan Aslan ise şunları söyledi:

“Bulunduğumuz bu kent binlerce yıldır uygarlıkların beşiğidir. Çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı toplumsal yapıya sahip kendine özgü bir yaşam hakkı olan bir kenttir. Hepimizin bu kentin barındırdığı olanak ve kaynaklara erişme, onları eşit adil biçimde paylaşma, haklardan eşit yararlanma, kolektif ihtiyaç ve ortak hayallerimiz doğrultusunda kentleri özgür mekanlara dönüştürmemiz gerekmektedir. DEM Parti olarak rejimin ayrımcı ve milliyetçi politikalarına karşı eşitlik ve özgürlük bayrağını yükseltmeye davet ediyoruz.”

Ardından DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ve HDK Eş Sözcücü Cengiz Çiçek birer konuşma yaptı.

Newroz kutlaması müzik dinletisi ve halaylarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir