İstanbul Newroz Komitesi’nden açıklama

İstanbul Newroz mitinginde gerçekleşen provakatif saldırılara ve gözaltılara ilişkin açıklama yapan Newroz Tertip Komitesi, “Baharın müjdecisine gölge düşüremezsiniz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mart 2024
  • 22:30

İstanbul Newroz Tertip Komitesi 17 Mart Pazar günü Yenikapı Meydanı’nda düzenlenen Newroz mitinginde gerçekleşen provakatif saldırılara ve gözaltılara ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Gerçekleşen provokatif saldırıların kınandığı açıklamada, son yıllarda İstanbul'da kutlanan en kitlesel Newroz'a ilişkin bu coşkuyu gölgelemek isteyenlerin provokatif saldırılar gerçekleştirdiği dile getirildi.

Açıklamada, miting girişlerinde halkların renkleri ve ulusal kıyafetleri gözaltı gerekçesi yapıldığı belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Üst arama ve alana girişler emniyet tarafından onur kırıcı süreçlere dönüştürülmüş, keyfi bir biçimde binlerce insan alana alınmamış, bu sırada gelişen itirazlar üzerine 9'u çocuk toplamda 70 kişi gözaltına alınmış ve gözaltına alınan arkadaşlarımız gözaltı sırasında, gözaltı araçlarında ve emniyette işkence görmüştür. Hem katılımcılarımızın hem de halkımızın alana girişi ana kapılarla beraber protokol kapısında da engellenmeye çalışılmıştır.”

Açıklamanın devamında, Newroz konuğu sanatçı Emel Mathlouthi'nin alana girişinin polis tarafından saatlerce engellendiği dile getirilerek, kendisinin sahneye çıkacağı sırada yüz binlerce kişilik “kitleye müdahale” tehdidiyle programın zorla sonlandırıldığı ifade edildi.

Açıklamada, alan içerisinde konumlandırılmış grupların ırkçı ve cinsiyetçi saldırılar gerçekleştirmeyi hedeflediği belirtilerek şu vurgular yapıldı:

“Saldırı geçtiğimiz yılların Newrozlarında da karşımıza çıkan, kendilerini Nasyonalist Kürt olarak tarif eden ve Nazi sembolleri kullanan bir grup devlet aparatı tarafından gerçekleştirilmiştir. Ne kadınlara ne LGBTİ+'lara ne de birlikte yol yürüdüğümüz devrimci demokrat güçlere ve devrimcilerin ortak değerlerine saldırı tertip komitemizin hiçbir bileşeni tarafından kabul edilebilir değildir.

Newroz alanı bütün ezilenlerin, yok sayılanların ve görünmez kılınanların kendi taleplerini haykırdıkları alandır ve öyle kalmaya devam edecektir. Bu konuda gerekli bütün önlemleri almayı tarihsel ve politik bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Egemenleri korkudan titreten Newrozlara gölge düşürmek, birleşik mücadelemizi bölmek amacıyla organize edilen bu saldırılara karşı bir arada durmaya devam edeceğimizi bir kez daha söylüyoruz.

Özgürlük mücadelesinin sembolü olan Newroz ateşini binlerce yıldır ne Dehhak'lar söndüremedi, bugün saray faşizmi ve onun işbirlikçileri de söndüremeyecektir. Bir arada durmaktan vazgeçmeyerek bayramına sahip çıkan ve faşizme gereken cevabı veren halklarımızın Newroz'u kutlu olsun.”