İzmir’de kayıp eylemi

İzmir’de İHD yaptığı eylem ile Şırnak ili Silopi ilçesi Görümlü beldesinde kaybedilen 6 kişinin akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Haziran 2021
  • 14:20

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Sümerbank önünde saat 13.00'da basın açıklaması yaptı. Açıklamayı İHD Şube Başkanı Zafer İnce okudu. İnce şunları ifade etti:

“26 yıl önce "sağ aldınız sağ istiyoruz" dedik. Cevap olarak; Hasan Ocak, Rıdvan Karakoç, Ferhat Tepe, Ayşenur Şimşek’ te olduğu gibi işkence edilmiş bedenlerini isimsiz mezarlarda bulduk ya da Kenan Bilgin, Cemil Kırbayır, Savaş Buldan ve yüzlerce diğer kaybımız gibi sır oldular. Yıllar sonra; polisin, jandarmanın, JİTEM’in, kontrgerillanın, MİT'in, Hizbul-Kontra’nın işledikleri suçlar kamuoyuna yansımaya başladı. O zaman "failler belli, katiller nerede ?" diye sorduk.”

“Bu hafta ki açıklamamız da, Şırnak ili Silopi ilçesi Görümlü beldesinde 6 kişinin kaybedilmesini anlatacağız” denilen açıklamada kaybedilme süreçleri şu şekilde anlatıldı:

“Edinilen bilgiye göre ''13 Haziran 1993. Gece taburda çatışma çıktığı. Sabah, Tugay Komutanı Mete Sayar, telsizle Bölük Komutanı Hasan Basri Vural’a tek tek isim vererek ‘Bu 7 kişiyi tabura getirin’ dedi. Köye gittik ve 7 kişiyi getirdik. Bu kişiler Şemdin Cülaz, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, İbrahim Akıl,  Abdurrahman Kayek’i ve Derecik mezrasından Keldani kökenli Hamdo Şimşek ve Hikmet Şimşek’ti. Mete Sayar da helikopterle tabur alanına indi. Mete Sayar, ‘6 askeri şehit etmişler, bunun intikamını alacağız’ dediği bize gelen bilgiler arasındaydı.”

Tahir Elçi’nin davaya bakan avukatlardan biri olduğu belirtilen açıklamada “20 yıl geçtikten sonra köylülerin gömüldüğü yer olduğu düşünülen alanda kazı yapılmış ve fail-i meçhul kemikler de bulunmuştu” denildi.

Açıklamanın sonunda şunlar ifade edildi:

“Bizler; amasız, fakatsız demokrasi ve yaşam hakkı için mücadeleye devam edeceğiz.  İnsan hakları savunucuları olarak bir kez daha "kayıplar bulunsun, failler yargılansın", demeye devam edeceğiz diyerek açıklama bitirildi.”

Kızıl Bayrak / İzmir