İzmir GGM'de yangın

ÇHD İzmir Şubesi, Menemen'de bulunan Geri Gönderme Merkezi'nde gece yarısı çıkan yangına ilişkin müvekkillerinin durumundan endişe ettiklerini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Haziran 2022
  • 14:05

İzmir’in Menemen ilçesinde bulunan İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde gece saatlerinde yangın çıktı. Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi konuya ilişkin gelişmeleri sosyal medya hesabından duyurdu. Yapılan paylaşımlarda avukatların içeri alınmadığı, içeriden çığlık sesleri geldiği belirtilerek “müvekkillerimizin sağlık durumu hakkında bilgi alana kadar burayı terk etmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

“Mültecilerin başına geleceklerden sorumlusunuz!”

ÇHD İzmir Şubesi’nin konuya ilişkin yaptığı paylaşım şu şekilde:

“İzmir’de Çevirme sayfasında İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde bağırışlar ve yangın olduğuna dair paylaşım yapılması üzerine üyelerimiz gece 2 gibi kuruma gittiler. Ancak içeri alınmayarak bahçe girişinde bekletildiler.

Bu sırada çok sayıda itfaiye ve sağlık araçlarının kurumda olduğunu gören meslektaşlarımız burada bekletilirken çığlıklar duymaya devam ettiler. Meslektaşlarımızın pencerelerden konuşabilecekleri göçmenleri buradan uzaklaştırdılar.

Onlarca avukat dün geceden bu yana müvekkilleri ile görüşmeye ve sağlık durumlarını öğrenmeye çalışıyor. Ancak ‘randevu vereceğiz’ denilerek içeri alınmıyorlar, kurum kapıları açılmıyor, ne işlem yapıldığına ilişkin hiçbir bilgi verilmiyor.

Burada bulunan göçmen ve mültecilerin başına gelenlerden sorumlusunuz. Hukuka aykırı bu işlemlerin takipçisi olacak, Geri Gönderme Merkezi’nin kapıları açılıp orada bulunan müvekkillerimizin sağlık durumu hakkında bilgi alana kadar burayı terk etmeyeceğiz!”

Mülteciler zorla otobüslere bindirilerek bilinmeyen bir merkeze götürüldü. Avukatların müvekkilleri ile görüşme isteği reddedilirken üzerlerine otobüs sürüldü.

HDP’li Çepni’ye bilgi verilmedi

HDP Milletvekili Murat Çepni, GGM’e giderek bilgi almak istedi. Fakat merkez içerisine alınmayan Çepni’ye içeride yetkili birinin olmadığı söylendi. Burada bir açıklama yapan Çepni, GGM’nin daha öncede göçmenlere zorla “gönüllü geri dönüş” belgesi imzalatılmasıyla gündeme geldiğini anımsatan Çepni, dün geceden itibaren burada bekleyen avukatlara hiçbir bilgi verilmediğini kaydetti.

Kendisinin de bilgi almaya çalıştığını ifade eden Çepni, “Eğer ortaya bir suç yoksa neyi gizlemeye çalışıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. “Demek ki burada suç işleniyor” diyen Çepni, insanlarda mültecilerin hukuksuz olarak zorla geri gönderildiği şüphesinin oluştuğunu dile getirdi. İçeride neler yaşandığının belli olmadığını kaydeden Çepni, “Bilgi almak için geldiğimizde kaygılarımız daha da arttı. Tüm kamuoyunun ilgisi burada olmalı. Burada neler oluyor?” diye sordu.

Çepni ayrıca sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, tüm kamuoyunu da Harmandalı GGM’de yaşananlara karşı duyarlı olmaya çağırdı.

İzmir Barosu: Valilik açıklaması gerçeği yansıtmıyor

İzmir Barosu, konuya ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Yabancıların başlattığı protesto görüntülerinin basına yansıdığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Baromuza yabancıların protesto başlattığı ve bina önüne çok sayıda itfaiye aracı ve ambulansın geldiği bilgisi ulaşmıştır. Baro başkanlığımızca bu kaygı verici görüntüler üzerine ivedilikle olaya müdahale edilmiş, kurum müdürü ve vali yardımcısı ile görüşülmüş, merkeze girişi engellenen avukatların sabah saat 8.30 itibariyle kuruma alınacaklarına dair sözlü beyan alınmıştır. Ne var ki kurum önünde beklemekte olan avukatların müvekkilleriyle görüşme talepleri söz verilen saat geçmiş olmasına rağmen keyfi şekilde engellenmeye devam etmektedir.”

Baro, konuya ilişkin İzmir Valiliği'nin yapmış olduğu “Olayların yabancıların çıkardığı bir kargaşadan ibaret olduğu; yangın, ölüm ya da yaralanma durumunun söz konusu olmadığı, kurumun rutin faaliyetine devam ettiği” açıklamasına dikkati çekti ve ekledi:

“Avukatların kuruma alınmadığına ilişkin kesin bilgilere rağmen valilikçe yapılan bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığı tartışmasızdır. Avukata erişimin engellendiği rutin faaliyet olamaz. Bu nedenle söz konusu valilik açıklaması başta baromuz olmak üzere diğer tüm bağımsız kurumlarca teyide muhtaçtır.”

Açıklamanın devamında Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nin hak ihlallerinin sürekli yaşandığı bir kurum olduğunu anımsatılarak denetime açılması gerektiği vurgulandı.