İstanbul’da Suruç eylemlerine saldırı

Suruç Katliamı’nın 8. yıldönümünde Suruç Aileleri İnisiyatifi her ay olduğu gibi Halitağa’da oturma eylemi gerçekleştirdi. Ailelerin ve gençlik örgütlerinin yapacağı eyleme polis saldırdı ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2023
  • 19:15

Suruç Katliamı’nın 8. yıl dönümünde Suruç Aileleri İnisiyatifi her ay olduğu gibi Halitağa’da oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sırasında polisler Kadıköy Kaymakamlığı'nın eylem yasağı kararı olduğunu söyledi ve oturanları ablukaya aldı. Oturma eylemine saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Gençlik örgütlerinin Kadıköy’de yapacağı eyleme de polis saldırdı ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Halitağa’da anma

Kadıköy Halitağa’da oturma eylemi yapan aileler konuşmalar ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Saygı duruşu ile başlayan eylemde katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları açıldı.

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ve SGDF adına Birkan Polat konuşma yaptı.

Ardından aileler adına okunan basın açıklamasında “8 yıldır 33 düş yolcumuz için adalet arıyoruz” denilerek 8 yıldır sokaklarda, meydanlarda, mahkeme salonlarında süren mücadele aktarıldı.

Son mahkemedeki delillere değinilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Devletin hiçbir üst düzey yetkilisi bu konuda sorumluluk üstlenmemiş, güvenlik açıkları sahiplenilmemiş ve görmezden gelinmiştir.”

Anmalara, oturma eylemlerine, mezar taşlarına yapılan saldırıların hatırlatıldığı açıklamada şöyle devam edildi:

“Roboski ve 5 Haziran Amed katliamı aydınlatılsaydı Suruç olmazdı. Suruç katliamı aydınlatılsaydı Ankara Gar katliamı olmazdı. Bu nedenle 8 yıldır Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet demeye devam ediyoruz. Kimi zaman Hrant Dink’in, Berkin Elvan’ın, Cumartesi Anneleri'nin, Şenyaşar Ailesi'nin, Hande Kader’in sesi olmaya çalıştık. 33 düş yolcularının düşlerini savunmaya, kardeşlik ve eşitlik köprüsü kurmaya, adalet mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz. 8 yıllık adalet mücadelemizin konusu olan taleplerimizi bir kez daha söylüyoruz. Tutuklu bulunan Suruç ailelerimiz, yaralılarımız ve avukatlarımız serbest bırakılsın.”

Açıklamada son olarak birbiriyle bağlantılı olan Diyarbakır, Ankara ve Suruç katliamlarının IŞİD katliamları dosyaları ile birleştirilmesi talep edilerek şunlar vurgulandı:

“Suruç katliamının failleri yargılanana kadar adalet mücadelesini yükseltmeye bin yıl geçse de devam edeceğiz.”

Eylem boyunca “Suruç için adalet herkes için adalet!”, “Unutmak yok, affetmek yok!”, “Suruç’u unutma, unutturma!”, “Katliamların hesabını soracağız!” sloganları atıldı.

Eyleme TİP, KÖZ, Halkevleri, Cumartesi Anneleri de katıldı.

Oturma eylemi sırasında polisler Kaymakamlık yasağı olduğunu söyledi ve oturanları ablukaya aldı ve saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Kadıköy’de gençlik örgütlerine polis saldırısı

Gençlik örgütlerinin Süreyya Operası önünde yapacağı basın açıklaması ise keyfi olarak yasaklandı. Yasaklanan eyleme rağmen gençlik örgütleri Kadıköy’de Ayrılık Çeşmesi’nden yürüyüş yapmak istedi. Sloganlar ve ajitasyon konuşmaları eşliğinde yapılmak istenen yürüyüşe polis saldırdı. Çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Kadıköy’ün birçok sokağında yapılan sloganlarla eylem yapıldı. Ayrılık Çeşmesi, Rıhtım, Yeldeğirmeni, Süreyya Operası çevresinde yapılan eylemlere polis saldırdı. Aralarında Artı TV muhabiri Umut Taştan’ın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul