İstanbul’da Nakba yürüyüşü

İstanbul’da Nakba Eylem Komitesi’nin çağrısıyla yapılan yürüyüşte işgalci İsrail devletiyle tüm ilişkilerin kesilmesi talebi yükseltildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mayıs 2024
  • 21:36

Nakba’nın 76. yılında “Nakba Eylem Komitesi”nin çağrısıyla İstanbul’da yürüyüş yapıldı. Sirkeci PTT önünde toplanan kitle “Nakba sürüyor soykırımcı İsrail'le tüm ilişkiler kesilsin!” ana pankartı arkasında Eminönü Meydan’a kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda Filistin halkının 100 yılı aşkındır sürdürdüğü direniş aktarılarak şunlar ifade edildi:

“Bugün Nakba’yı, Filistin halkının büyük felaketini anma günü, bugün Filistin halkının kendi toprağına geri dönüş hakkını dünyanın her yerinde haykırma günü, bugün Filisin halkına karşı işlenmiş tarihin en büyük suçlarından birini lanetleme günüdür. Çünkü 76 yıl önce bugün, Filistin halkının neredeyse yüzde yetmişi toprağından zorla göç ettirildi.”

Konuşmaların devamında Filistin’de süren kuşatmaya, Türkiye’nin İsrail’le süren ilişkilerine ve emperyalistlerin İsrail’e verdiği desteğe değinildi. Eminönü Meydan’a gelindiğinde Gazzeli bir öğrenci Arapça konuşma yaptı.

Ardından eylem komitesi adına basın açıklaması okundu. Açıklamada Nakba’nın 1948’de de 1967’de de bitmediği vurgulanarak Filistin’de işgalin, işkencenin, Filistin kimliğinin silinmeye çalışıldığı belirtildi. Filistin’in 100 yılı aşkındır süren direnişi aktarılan açıklamada şöyle devam edildi:

“Türkiye’nin İsrail’le açıklanmayan ancak varlığına dair güçlü işaretler olan askeri işbirliğinin yanında Türkiye topraklarında bulunan ve işgal devleti çıkarına kullanılan İncirlik ve Kürecik üsleri kapatılmalıdır. Diğer yandan, hükümetin Mavi Marmara davasını düşürerek İşgal devletiyle imzaladığı “normalleşme” anlaşması, tüm ön koşulları ihlal edilmesine rağmen hala yürürlükte. Bu anlaşma kapsamında Gazze’de kurulan kanser hastanesi, soykırım saldırısında önce tahrip edildi, ardından işgal ordusunun üssüne dönüştürüldü. Buna benzer onlarca savaş suçunun faili olan bir devlete karşı, hükümetin “normalleşme” anlaşmasını derhal feshetmesini ve diplomatik ilişkiyi tamamen kesmesini istiyoruz. Çünkü uluslararası hukuk ve kurumlar tarafından ‘işgalci’ ve “açık bir apartheid rejimi” olarak tanımlanan İsrail ile sürdürülen her türden ilişki, Filistin halkının ‘Nakba’sının sürmesine yol açmaktadır. Yaşamı, özgürlüğü ve eşitliği savunan herkesi, bulunduğu tüm alanlarda işgal devleti ve kurumlarıyla ilişkileri reddetmeye, ırk ayrımcı apartheid rejimini kuşatmaya çağırıyoruz. Gelin, yeniden ve hep beraber haykıralım: İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin!”

Mücadelenin Filistin toprağı özgür olana dek süreceği vurgulanan açıklamada son olarak “Filistin İntifadası zafere ulaşacak ve Filistinliler anayurduna, zeytin ağaçlarına kavuşacak. Filistin’in kadim sokaklarını kimyasal silahların, ölü bedenlerin kokusu değil kekik ve portakalların kokusu dolduracak” denildi.

Eylemde Filistin bayraklarının yanı sıra İsrail’le ilişkilerin kesilmesi talebi içeren dövizler ve pankartlar taşındı. DGB ve BDSP de eyleme “İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin!”, “Filistin’de işgale son!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği” yazılı dövizler ile katıldı.

Eylem boyunca “Nehirden denize özgür Filistin!”, “Kınamak yetmez ilişkiyi kes!”, “İsrail yenilecek direnen halklar kazanacak!”, “Emperyalistler Ortadoğu’dan defol!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul