İstanbul'da kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs!

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, İstanbul’da “Yeni bir başlangıç için emek bizim, gelecek bizim!” şiarıyla Maltepe Miting Alanı’nda gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2023
  • 12:59

İstanbul 1 Mayıs'ının fotoğraflarına fotoğraf galerisinden ulaşabilirsiniz...

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, İstanbul’da “Yeni bir başlangıç için emek bizim, gelecek bizim!” şiarıyla Maltepe Miting Alanı’nda gerçekleştirildi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin çağrısıyla Kartal ve İdealtepe yönünde sabah saatlerinden itibaren toplanmalar başladı. Her iki kolda da saat 12.00 civarı yürüyüşe geçildi.

BDSP, DGB, TOMİS ve DEV TEKSTİL Devrimci 1 Mayıs kortejiyle DİSK kolunda yürüyüşe katıldı. 

Sınıf devrimcileri yürüyüşte “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!”, “Ne seçim ne meclis; çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!” ve “Deprem değil kapitalizm öldürür! Ölüm ve sömürü düzeninden hesap soracağız!” şiarlı pankartları taşıdılar. 

KESK’in olduğu kolda polis LGBTİ bayraklarını alana almamak için feministlerin kortejine saldırdı. Ardından kortejin önüne barikat kuruldu. Polis barikatını aşan kadınlar yürüyüşlerine devam ettiler.

Emeğin Kurtuluşu gazetesi de polis tarafından keyfi olarak engellenmek istendi. Polisin tüm engelleme girişimine rağmen Emeğin Kurtuluşu 1 Mayıs alanına sokuldu. Aynı şekilde BDSP falamaları da miting alanına alınmak istenmedi. Sınıf devrimcileri polisin bu keyfi tutumu karşısında "Faşizme karşı omuz omuza!" sloganını atarak flamaları miting alanına soktular.

Polislerin arama noktasındaki taciz, engelleme ve keyfi saldırıları yürüyüş boyunca devam etti. Polisler, Kaldıraç kortejinde yer alan "Mahir, İbo, Deniz" pankartını gerekçe göstererek dayatmada bulunmaya çalıştı. Polis, dayatmaları kabul etmeyen çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Yine Partizan kortejine de saldıran polis, kadınları işkence ederek gözaltına aldı.

Arama noktalarında yaşanan polis saldırılarına kürsünün sessiz kalması tepkiyle karşılandı. Bunun üzerine kürsüden gözaltılara dair anons yapıldı ve "Arkadaşlarımız gözaltına alındı" denildi. Kürsüden Evrensel gazetesinin de bir karikatür nedeniyle alana alınmadığı duyuyruldu. Kitle polisin keyfi saldırılarını yuhlayarak protesto etti.

Kürsüden "Devrimci gençliğin önderlerinin alana girişleri hala engelleniyor, mücadelemiz sürecek" denilerek, İbrahim Kaypakkaya flamaları gerekçe gösterilerek 1 Mayıs alanına alınmayan Partizan selamlandı.

***

1 Mayıs programı 1 Mayıs şehitleri ve depremde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşunun ardından program, Ruhi Su Dostlar Korosu ve MKM Müzik Korosu'nun söylediği marşlarla devam etti. Müzik dinletisinin ardından kitleyle birlikte 1 Mayıs andı okundu.

1 Mayıs kürsüsünde işçilere yer verilmemesi BDSP tarafından protesto edildi. BDSP'liler kürsünün bu tutumu karşsında "Kahrolsun sendika ağaları!" sloganını attılar. 

***

Miting programı tertip komitesi adına yapılan konuşmalarla devam etti. İlk sözü alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu kitleyi selamlayarak başladığı konuşmasında şunları ifade etti:

“Bu düzen hepimizi yoksullaştırdı, özgürlüğümüzü, sendika ve grev hakkımızı çaldılar. Bu güzel ülkenin taşını, toprağını yağmaladılar kirlettiler.”

2023 1 Mayıs’ının tarihsel bir zamanda kutlandığını söyleyen Çerkezoğlu “14 Mayıs’ta da yan yana omuza olacağız. Bu son yasaklı 1 Mayıs, seneye Gezi Parkı’nda olacağız. Hep birlikte söz verelim, haramilerin saltanatını yıkacak mıyız?” dedi.

Çerkezoğlu’nun ardından kürsüye KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil çıktı. Depremzedeleri anarak konuşmasına başlayan Yeşil şunları ifade etti:

“Depremin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen temel ihtiyaçlar karşılanmadı. Çadırların satılmasının öfkesi var bu meydanda bugün. 6 Şubat’ta sesimizi enkazın altında boğan bu iktidarla hesaplaşacağız.”

"Savaşa ve militarizme karşı halkların kardeşliği ve barış içinde yaşamın öfkesi hakim bu meydanda" diyen Yeşil, mitinge girişteki baskı ve yasaklara değindi. Ekolojik yıkımdan LGBTİ’lerin üzerindeki baskıya kadar birçok konuya değinen Yeşil “15 Mayıs’ta çiçekli sabahlara uyanmanın umuduyla” diyerek kitleyi selamladı.

Kürsüde söz alan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise, bir yıldır tutuklu bulunan Gezi tutuklularına selam yolladı. Bu 1 Mayıs’ın tarihsel eşik olduğunu söyleyen Koramaz, yaklaşan seçimlerin önemli olduğunu vurgulayarak “Kazanmak için herkesi seçim çalışması yürütmeye davet ediyorum” dedi. 

Emin Koramaz’ın ardından kürsüye TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı çıktı. Fincancı yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“TTB olarak biz kararlıyız, birlikte değiştireceğiz. Bizi enkaz altında bırakanlara inat örgütlü dayanışmamızı güçlendireceğiz. Haklarımız için, hep birlikte özgür ve demokratik bir ülkede barış içinde yaşamak için, tüm insanların toplumsal ve siyasal iyilik halini sağlamak için mücadeleye hazırız.”

Kürsüde söz alan TDB Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tarık İşmen ise emekçilerin toplam zenginlikten aldığı payın azaldığını belirterek hukukun yok sayıldığını vurguladı. “Ülkenin tüm zenginliklerini üretenler bugün tekli yönetime karşı adalet talebini dile getiriyor” diyen İşmen, son olarak tarihsel bir eşik diyerek yaklaşan seçime işaret etti.

Selamlama konuşmaları bittikten sonra 10 dilde seslendirilen ve müzik yasaklarına değinen “Yürü bre Hızır Paşa” isimli klip oynatıldı.

Miting programında son olarak ortak metin okundu. Ortak metin bir göçmen işçi, Farplas direnişçisi ve KHK'lı bir emekçi tarafından Kürtçe, Arapça ve Türkçe okundu.

Ortak metinde şunlar ifade edildi:

“1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü. Bugün tüm dünyada bu meydanlarda ve ülkenin her yerinde coşkuyla, umut ve heyecanla kutlanıyor. Yasaklara, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Bu ülkedeki tüm yasakların simgesi olan Taksim 1 Mayıs alanının yasaklanmasını kabul etmediğimizi ve bu yasakçı düzene son vereceğimizi bugün buradan bir kez daha ifade ediyoruz.”

Miting programı "1 Mayıs 2024'te Taksim Meydanı'nda buluşmak üzere hoşçakalın" denilerek bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul