Bursa’da 1 Mayıs...

Seçim atmosferinin gölgesinde gerçekleşen 1 Mayıs mitingi, geçtiğimiz yıllara göre daha az bir katılımla gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2023
  • 19:49

Bursa 1 Mayıs’ı DİSK, KESK, BTO, TMMOB ve Tümtis'in çağrısıyla binlerce işçi ve emekçinin katılımı ile gerçekleşti. Eski Atatürk Stadyumu önünde toplanan kitle, sloganlarla Kent Meydanı’na yürüdü.

Tertip komitesinin “1 Mayıs-Birlikte değiştireceğiz!”  pankartının ardından DİSK korteji yer alırken, Birleşik Metal-İş Sendikası, fabrika pankartlarıyla katılım sergiledi. DİSK’e bağlı diğer sendikaların alandaki varlığı çok sınırlı oldu.

Türk İş’e bağlı sendikalardan ise Tümtis ve Yol-İş katılım sağladı. KESK'in yanısıra, Birleşik Kamu-İş de mitinge katıldı. BADİS ve SODAP, İşçi Hakları Derneği de mitinge katıldılar.

Metal ve Tekstil İşçileri Birliği, “Ölüm ve sömürü düzenini yıkacağız!” pankartı ve işçilerin taleplerini içeren dövizlerle mitingde yer aldı.

TMMOB, kitle örgütleri, derneklerin ardından Halkevleri, CHP, Yeşil Sol Parti, Devrimci Parti, ESP, EMEP, TİP, SMF, TKP'nin alana katılım sağlamasının ardından miting başladı.

Miting ilk olarak saygı duruşu ile başladı. Tertip komitesi adına açıklamayı TÜMTİS üyesi Baran Kahraman okudu. Açıklamada şunlar söylendi:

“Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar. Her gün yaptıkları sahte açılış törenleriyle, doğalgaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterileriyle bizlere depremin acısını unutturamazlar. Hiçbir hamasi nutuk kamusal hizmetlerin çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez.”

AKP-MHP politikalarının eleştirildiği konuşma şu sözlerle son buldu:

“Kürt sorununda çözümsüzlük ve imha siyasetiyle kendi bekalarını garantiye almayı hedefliyorlar. Rant ve sömürü düzeni devam etsin istiyorlar. Çıkarlarını korumak için karanlık odaklar, militarist yapılar hep olsun istiyorlar. Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz.”

Tertip komitesi adına yapılan konuşmanın ardından Grup Kucaklaşma’nın söylediği marşlarla miting programı sona erdi.

Toplanma alanında çok uzun süren bir beklemenin ardından gerçekleşen mitingte tertip komitesinin organizasyon bozukluğu dikkat çekti. Seçim atmosferinin gölgesinde gerçekleşen 1 Mayıs mitingi, geçtiğimiz yıllara göre daha az bir katılımla gerçekleşti.

Kızıl Bayrak / Bursa