İllerde 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü dolayısıyla Diyarbakır, Dersim, Batman, Van, Zonguldak, Düzce, Trabzon, Antakya, Rize’de eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2023
  • 18:30

1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü Diyarbakır, Dersim, Batman, Van, Zonguldak, Düzce, Trabzon, Antakya, Konya, Kocaeli, Rize ve pek çok ilde kutlandı.

Düzce Sendikalar Platformu’nun çağrısı ile yapılan kutlamaya Adana’daki merkezi kutlama kararına karşın Türk-İş’e bağlı Türk Metal, Petrol-İş, Yol-İş, Teksif ve Basın-İş gibi sendikalar kortejlerle kitlesel katılım sağladı.

Miting alanında yapılan konuşmalarda depremde hayatını kaybedenler anılırken "Susmayacağız. Kayıplarımızın sayısını arttıran, imar aflarıyla ülkeyi betona dönüştüren, kâr hırsıyla bizi çürük yapılara mahkûm eden bu sisteme dur diyeceğiz" denildi.

Antep’te işçiler, emekçiler Kırkayak Parkı’nda miting yaptı. İşçi ve emekçiler, ağır çalışma koşullarına, baskıya ve yoksulluğa karşı insanca yaşamak için taleplerini haykırdı. Yapılan açıklamada, "Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir ülke için mücadeleye devam edeceğiz. Bu düzeni değiştireceğiz" denildi. Alanda ise ilk sözü DİSK Bölge Başkanı Ali Güdücü aldı. Ardından Demokratik Kadın Platformu adına Serpil Dağdelen ve TÜMTİS üyesi kargo işçisi Mahmut Özdemir konuştu.

Zonguldak’ta 1 Mayıs yürüyüşüne Kemal Kılıçdaroğlu katıldı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türk-İş'in kararı doğrultusunda Adana’ya gitme kararı alsa da bazı işçiler Zonguldak’ta yürüdü.

Rize Fındıklı’da 1 Mayıs kutlamasında Genel-İş üyesi belediye işçileri, siyasi parti ve kitle örgütleri de yer aldı. Tahiroğlu Köprüsü’nde bir araya gelen Fındıklılı işçi ve emekçiler ilçe meydanına yürüdü. Yürüyüş sırasında çay ve fındık üreticilerinin talepleri öne çıktı. HES’lere tepki gösterilen yürüyüşte tek adam rejimi uygulamaları da protesto edildi.

Dersim'de Emek ve Demokrasi Platformu tarafından çağrısı yapılan eylem öncesi Sanat Sokağı'nda toplanıldı. Buradan kutlamanın yapılacağı Seyit Rıza Meydanı'na yüründü. 1 Mayıs mitingi bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Dersim Tertip Komitesi adına Eğitim Sen Şube Sekreteri Raife Yılmaz konuştu. Ardından DİSK temsilcileri ve Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, kitleyi selamladı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk'ün konuşmasının ardından Çiğdem Kılıçgün Uçar konuştu. Konuşmaların ardından miting, müzik dinletisiyle son buldu.

Van’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Baro, Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası ile Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen miting Musa Anter Parkı’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşuyla başlayan mitingte tertip Komitesi adına Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay konuştu. Atabay’ın ardından TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz konuştu.

Konuşmaların ardından 1 Mayıs mitingi, Aryen Kom’un müzik dinletisiyle sona erdi.

Batman’da Milli Eğitim Vakfı İlkokulu önünde toplanan emekçiler, kortej halinde mitingin yapıldığı 8 Mart Kadın Parkı’na giriş yaptı.

Mitingde açılış konuşmasını Tertip Komitesi adına Petrol İş Sendikası Batman Şubesi Başkanı Veysel Kartal yaptı. Ardından DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın konuştu.

1 Mayıs mitingi, Kolektîfa Rîtmên Azad ve Agit Işık’ın söylediği şarkıların ardından sona erdi.

Ayrıca Kürt illerinden Şırnak, Hakkari, Mardin, Siirt’te 1 Mayıs mitingleri yapıldı.

Antakya’nın Samandağ ve Defne ilçelerinde kitlesel 1 Mayıs yürüyüşü yapıldı. Samandağ’da yürüyüş yapıldıktan sonra Defne’ye geçildi. Yürüyüşe TKH, TÖP, SYKP, SES, TTB, Partizan, Mücadele Birliği, Kaldıraç ve Yeşil Sol Parti pankartlarıyla katıldı. 

Sivas’ta Mevlana Miting Alanı’na yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca “Yaşasın halkların kardeşliği!", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!", "Kadın, yaşam, özgürlük!", "Emeğine, onuruna, ülkene sahip çık!", "Zam, zulüm, işkence, işte AKP!", "İsyan, devrim, özgürlük!" ve "Birleşe birleşe kazanacağız!" sloganları atıldı. 

Samsun'da yapılan 1 Mayıs yürüyüşünde AKP iktidarı ve tek adam rejimine karşı sloganlar atıldı. Yürüyüşe Türk-İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların yanı sıra Kamu İş, Samsun Barosu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Halk Evleri, Pir Sultan Abdal Derneği, CHP, EMEP, Yeşil Sol Parti, TİP, TKP ve Sol Parti katıldı.

Geçen yıllara göre daha kitlesel olan 1 Mayıs'ta Tezkoop İş üyesi işçiler tabut taşıyarak stajyer sömürüsüne, zamlara ve ücretlerin düşüklüğüne dikkat çekti.

Antalya'da sendikalar, siyasi partiler, odalar, dernekler talepleriyle 1 Mayıs mitinginde yerlerini aldılar.

"Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı alanlardayız! Eşit ve özgür bir ülkeyi birlikte kuracağız!" pankartının taşındığı yürüyüş Aydın Kanza Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na doğru gerçekleştirildi. 

Çanakkale'deki 1 Mayıs mitingi eski Salı Pazarı’nda yapıldı. 1 Mayıs tertip komitesi adına konuşan Tüm Bel-Sen Çanakkale Şube Başkanı Bülent Barın, ülkenin son yıllardaki durumunu aktardı.

Eskişehir’de 1 Mayıs KESK, DİSK, TMMOB, EBTO ve Türk-İş’in ortak katılımıyla gerçekleşti. Hatboyu Caddesi boyunca kortejler alanı doldurdu. Kortejlerin alana girmesinin ardından kürsüye çıkan Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, tertip komitesi adına konuştu.

“Diktatörü göndereceğiz!” yazılı pankartla 1 Mayıs alanına girmek isteyen Kadın Savunma Ağı Platformu üyelerine polis saldırdı. Polis, arama noktasında pankartın geçişine izin vermedi. 

Çankırı’da Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikasına üye işçiler yürüyüş düzenledi. İşçiler, ellerinde sendika bayrakları ve dövizlerle Belediye Meydanı’na yürüdü. Burada yapılan açıklamada, zamlar ve hayat pahalılığıyla geçimin her geçen gün zorlaştığına dikkat çekildi.

Bartın’da 1 Mayıs için işçi ve emekçiler Kemerköprü Meydanı’nda buluştu. 1 Mayıs eylemine Amasra’da hayatını kaybeden madencilerin yakınları da katıldı. Madenciler “Hiçbir işin fıtratında ölüm yoktur, Amasra için adalet!” yazılı pankart taşıdılar. Madenci yakınları sarı baretlerle eyleme katıldı. 

Amasya Merzifon’da işçi ve emekçiler, işsizlik ve yoksulluğa karşı 1 Mayıs alanında buluştu.

Mersin’de Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Patates, soğan, güle güle Erdoğan!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Jin, jiyan, azadi!” sloganları atıldı. 

Denizli’de 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı’nda toplanan işçi ve emekçiler, Ulus Caddesi ile Tokat Caddesi kavşağına yürüdü. İşsizliğe, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaşmaya, iş cinayetlerine, kötü çalışma koşullarına karşı taleplerini sloganlarla dile getiren işçiler, dayanışmanın önemini vurguladılar.

Aydın’da işçi ve emekçiler 1 Mayıs için Efeler’de bulunan Taşköprü mevkiinde bir araya geldi. DİSK, KESK, AYÇEP, Eğitim Sen, SES üyesi çok sayıda emekçi, dernekler ve siyasi partiler 1 Mayıs’ta taleplerini dile getirdiler.

Uşak Belediyesi Eski Hizmet Binası önünde toplanan sendika ve siyasi parti üyeleri, İsmet Paşa Caddesi’nden 15 Temmuz Şehitleri Meydanı’na yürüdü. Yapılan konuşmalarda işçilerin talepleri dile getirilirken mitingde halaylar çekildi. 

Balıkesir merkezde işçilerin, kamu emekçilerinin ve sendikaların yanı sıra siyasi partiler ve meslek örgütlerinin katılımıyla 1 Mayıs mitingi gerçekleştirildi. 1 Mayıs mitingine katılanlar Bahçelievler Mahallesi’nden Kuvayi Milliye Meydanı’na kadar yürüdü. Balıkesir’in Bandırma, Ayvalık, Edremit, Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. 

Ordu'da KESK’in çağrısı ile düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşü Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanı’nda başladı.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası KESK ve Belediye-İş adına yapılan konuşmalarda krizin getirdiği yoksulluğa karşı birleşik mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

Adana’da Türk-İş, merkezi 1 Mayıs gerçekleştirdi. Arif Nihat Asya Parkı’nda gerçekleştirilen mitinge Türkiye genelinden ancak 6 bin işçi katıldı. 

Türk-İş ağası Egun Atalay konuşmasını yaptığı sırada işçiler kendi taleplerinin duyulması ve Genel Başkan’ın taleplerden bahsetmesi için yoğun bir çaba sarf etti. Adana ve Mersin’de grevleri yasaklanan Petrol-İş Üyesi işçiler grevlerinin yasaklanmasına alanda sloganlarla tepki gösterdi. Karayollarında taşeron çalışan işçiler kadro talep etti. Adana şubesi ve diğer şubeleri ile mitinge yoğun katılım gösteren TÜMTİS üyesi işçiler “Krizin faturasını yaratanlar ödesin!” dövizleri ile sendika önünden miting alanına yürüdü. İşçilerin ortak sloganı “Yaşasın sınıf dayanışması!” oldu.

Kaynak:  Mezopotamya Ajansı, Evrensel