“İranlı avukatlar yalnız değildir”

ÇHD İstanbul Şubesi, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü vesilesiyle İranlı meslektaşlarının yaşadığı sorunlara ve maruz kaldıkları saldırılara dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ocak 2024
  • 14:30

ÇHD İstanbul Şubesi, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü vesilesiyle İranlı meslektaşlarının yaşadığı sorunlara ve maruz kaldıkları saldırılara dikkat çekti. İran Konsolosluğu önünde yapılan eylemde “İranlı avukatlar yalnız değildir” yazılı pankart taşındı.

Uluslararası hukuk kurumları ile ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“2024 yılında Tehlikedeki Avukatlar Günü, İran'a odaklanmaktadır. İran’daki avukatların durumu bugün son derece kritiktir. İran’daki hukuki düzenlemeler, avukatlara ruhsat verilmesini engelleyen kısıtlayıcı prosedürler ve İran Barosu’na üye olmak yahut yönetime katılmak için aday olan avukatlar hakkında hükümete güvenlik soruşturması yapma yetkisi verilmesi aracılığı ile hukuk mesleğinin bağımsızlığını zedelemektedir. İran hukuku aynı zamanda kişilerin kendi avukatlarını seçme hakkını ve aynı zamanda en ağır cezalandırılma riski altında olan kişiler de dahil olmak üzere kişilerin avukatlarına danışmak için yeterli süreye sahip olma hakkını da engellemektedir.”

Eylemde ÇHD İstanbul Şubesi adına konuşma yapan Av.Çiğdem Akbulut şunları ifade etti:

“24 Ocak 1977 günü, 4 sendika avukatı ve bir ofis çalışanı İspanya Madrid’te bulunan bürolarında sadece mesleki faaliyetlerini yürüttükleri için katledildiler. Bu katliam yıllar sonra avukatlara yönelen baskılara karşı geliştirilen ve her 24 Ocak'ta düzenlenen "Tehlikedeki Avukatlar Günü"nün hareket noktası oldu. Her yıl, mesleğin gereklerini yerine getirirken her türlü şiddet, baskı ve zorla karşı karşıya kalan bir ülkenin avukatlarına ithaf edilen 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü 2024 yılında İranlı meslektaşlarımıza adandı. Bu nedenle burada, İran Konsolosluğunun önündeyiz. Tehlikedeki Avukatlar Günü’nün daha önce 2 kez Türkiyeli avukatlara da ithaf edilmiş olduğunu hatırlatmak istiyoruz."