35 barodan 1330 avukat başvurdu

35 barodan 1330 avukat Öcalan'la görüşmek için Adalet Bakanlığına başvurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ocak 2024
  • 23:30

35 barodan 1330 avukat Öcalan'la görüşmek için Adalet Bakanlığına başvurdu. Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkati çeken 35 barodan bin 330 avukat, Öcalan'la görüşmek için Adalet Bakanlığına başvurdu.

Aralarında Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), birçok baro üyesi avukat ile hak ve hukuk kurumu yapılan başvuruya ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ortak açıklamayı ÖHD Eş Genel Başkanı Ekin Yeter okudu ve İmralı Adası’ndaki tecride dikkati çekti. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bilindiği üzere İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde tutulmakta bulunan Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Ömer Hayri Konar, Sayın Hamili Yıldırım ve Sayın Veysi Aktaş’ın avukatları ile görüşmesi hukuka aykırı bir şekilde engellenmektedir.

Daha önce de defalarca gündeme aldığımız ve sizleri bilgilendirdiğimiz gibi, Sayın Abdullah Öcalan ile 7 Ağustos 2019 tarihinden beri diğer tutsakların Sayın Veysi Aktaş, Sayın Hamili Yıldırım ve Sayın Ömer Hayri Konar’ın ise İmralı Adasına nakledildikleri 2015 yılından bugüne kadar avukatları ile görüşmelerine izin verilmemiştir. 

Avukat görüş yasağı, 27 Temmuz 2011 yılından 2 Mayıs 2019 tarihinde dek 8 yıl boyunca kesintisiz biçimde devam ettirilmiş olup 2019 yılında 5 defa avukat görüşmesi gerçekleştirilmiş ve 7 Ağustos 2019 tarihli son avukat görüşü sonrası kesintisiz yasaklama uygulamasına yeniden başlanılmıştır.” 

Açıklamada yaşanan hak ihlalleri sıralandı ve son olarak şunlar denildi: 

“Bugün bu gerekçeler ile İmralı’da tutulan Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Ömer Hayri Konar, Sayın Hamili Yıldırım ve Sayın Veysi Aktaş ile görüşme talepli başvurumuzu Adalet Bakanlığı’na gönderdiğimizi sizler ile paylaşmak isteriz. 35 barodan bin 330 avukat süre gelen bu hukuksuzluğa bir an için son verilmesi talebimizi tekrar ediyoruz."