‘İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’ kuruldu

İHD İstanbul Şube’sinde yapılan basın toplantısıyla ‘İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’nın kuruluşu deklare edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Aralık 2019
  • 16:53

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında saat 11.00’de yapılan basın toplantısında ‘İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’nın kuruluşu ilan edildi.

Af Örgütü Türkiye Şubesi, Civil Rights Defenderş, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kaos GL, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Yurttaşlık Derneği bileşimiyle oluşan Dayanışma Ağı’nın deklare edildiği basın toplantısında ilk sözü gazeteci Murat Çelikkan aldı.

Yaşanan insan hakları ihlalleri üzerine vurgu yapan Çelikkan’ın ardından İHD İstanbul Şube Sekreteri Leman Yurtsever ortak basın metnini okudu.

Var olan yasal mevzuatın bile esasında insan hakları savunucularını koruyan düzenlemelerine rağmen insan hakları savunucularına saldırıların gerçekleştiğini belirten Yurtsever, devamında şunları ifade etti:

“Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından geliştirilen ‘İnsan Hakları Savunucularının Korunmasına İlişkin Kılavuz İlkeler’de ‘insan haklarını savunmak evrensel olarak tanınan bir hak’ olduğunu belirtir ve bu hakkın bölünmez, birbirine bağlı ve birbiriyle ilişkili evrensel insan haklarından doğduğuna işaret eder. Kılavuza göre, ‘AGİT katılımcısı devletler kendi topraklarında ve yetki alanlarında bulunan herkes için bu haklara saygı göstermeyi, korumayı ve hayata geçirmeyi taahhüt etmişlerdir. Türkiye'nin üyesi olduğu Birleşmiş Miletler ve tarafı olduğu AGİT'in ilkesel kararlarında yer alan tüm bu tavsiye ve yükümlülüklere rağmen insan hakları alanını ve insan hakları savunucularını yoğun baskı altında tutması, uluslararası hukukun ve Anayasa tarafından güvence altına alınan bir dizi hakkın ihlali anlamına geliyor.”

İnsan hakları savunucularını ve insan hakları koruma ve takipçisi olma kaygısıyla bir araya geldiklerini belirten Yurtsever ‘İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’nı oluşturduklarını belirtti.