İHD Vedat Aydın için adalet istedi

İHD İzmir Şubesi, 1991 yılında işkenceyle katledilen HEP yöneticisi Vedat Aydın’ın faillerinin yargılanmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Temmuz 2018
  • 13:22

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi kayıplar için eylem yaptı. Saat 13.00’te Eski Sümerbank önünde başlayan eylemde 1991 yılında gözaltında kaybedilen Vedat Aydın anıldı.

Caner Canlı tarafından okunan açıklamada, 12 Eylül döneminde 4 yıl hapis yatan Aydın’ın 1991 yılında Halkın Emek Partisi (HEP) yöneticisi olduğu belirtilerek, Aydın’ın katledilmesi anlatıldı.

“20 yıl sonra teşhis yapması istendi”

5 Temmuz 1991 tarihinde gece yarısı evine gelen silahlı, telsizli ve polis olduklarını söyleyen kişiler tarafından “ifaden var” denilerek götürülen Aydın’ın, ailesinin girişimlerine karşın gözaltına alındığının kabul edilmediği belirtilen açıklamada, 2 gün sonra Elazığ’da bir köprü altında işkence edilmiş cesedinin bulunduğu aktarıldı. Aydın’ın katledilmesiyle ilgili soruşturmada hiçbir yol kat edilmediği, ancak 20 yıl sonra eşi Şükran Aydın’ın polis tarafından çağrıldığı ve 1991 yılında Aydın’ın götüren kişileri teşhis etmesi istendiği belirtilen açıklamada, aradan geçen 20 yıl nedeniyle teşhis yapılamadığı söylendi.

“Failler meçhul değil bellidir”

Vedat Aydın’ın insan hakları ve özgürlükler alanında verdiği mücadelenin hedef alındığı ifade edilen açıklamada, Aydın’ın katledilmesiyle ilgili sonradan ortaya çıkan tanık beyanlarına değinildi ve “Faillerin meçhul değil, belli olduğunu ifade etmek istiyoruz” dendi. Vedat Aydın’ın öldürülmesinden bir yıl sonra aydın ve gazeteci Musa Anter’in de katledildiği belirtilen açıklamada, gözaltında kaybetmelerle anılan ‘90’lı yıllardan bugüne çok sayıda kişinin akıbetinin hâlâ bilinmediği vurgulandı.

Bunlarla ilgili başlatılan soruşturma ve davaların “zaman aşımı” nedeniyle sonuçsuz kaldığı belirtilerek, gözaltında kaybedilenlerin akıbeti açığa çıkarılmadıkça insan hakları ve hukuktan bahsetmenin imkansız olduğuna dikkat çekildi.

Son olarak, etkin soruşturmalar yürütülmesi, zorla kaybetmelere ilişkin arşivlerin kamuoyu ile paylaşılması, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının kaldırılması, faillerin yargılanması istenerek açıklama sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir