İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Bingöl’de Gürdeğir ailesi üyelerine yönelik işkenceyi rapor ile açıkladı. İHD hazırladığı "İnceleme ve Tespit Raporu"nu kamuoyu ile paylaştı.
Raporun, İstanbul’da Sonuç Gürdeğir’in gözaltı süresince ve Bingöl’de yaşayan aile üyelerine yönelik gözaltı sırasında yaşandığı belirtilen işkence ile ilgili mağdurlar ve görgü tanıkları, Baro Başkanı ve Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşmeler yapılarak hazılandığı ifade edildi.
Raporda, Sonuç Gürdeğir’in, gözaltına alındığı evin içinde şiddete ve Bingöl’e getirildiği ilk günden beri işkenceye uğradığına yer verildi. Yine Çeltiksuyu Köyü’ne 10 civarında zırhlı ve normal araçla gelen çok sayıda sivil giyimli polis tarafından Ertan Gürdeğir, Hatun Gürdeğir ve Ahmet Gürdeğir’in evlerine eşzamanlı operasyon düzenlendiği ifade edilen raporda, operasyon sırasında köyün ablukaya alındığı, o esnada Ertan Gürdeğir’in yakalanmadığı dile getirildi. Baskın yapılan evlerde şiddet uygulandığı ve havaya ateş açıldığı, Ahmet Güreğir’in işkenceye uğradığı kaydedilen raporda, baskında Prenses, Özge, Menfiye, Ahmet Gürdeğir ile Mehmet Guyuldar’ın da gözaltına alındığı ifade edildi.
Raporun devamında heyetin görüştüğü Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı’nın ifadelerini de yer aldı. Başsavcı, yapılan görüşmede heyete “kimseye işkence veya kötü muamelede bulunulmadığını, bu yönlü bir suç duyurusu veya şikayetin kendilerine ulaşmadığını” ifade etti.
Raporda, şu tespitler yer aldı:
“*Bingöl ilinde mağdur ve görgü tanıkları ile yapılan görüşmeler sonucunda; İstanbul’da gözaltına alınan Sonuç Gürdeğir’in İstanbul ili ve getirildiği il olan Bingöl’de işkence, kötü muamele, hakaret ve tehdite maruz kaldığı,
*Bingöl ili Çeltiksuyu köyünde ikamet eden Gürdeğir ailesi üyelerinin ise ikametlerinde ve köyde işkence, kötü muamele, hakaret ve tehdide maruz kaldıkları,
*Gözaltına alınmayan aile üyelerinin ve kolluk personelinin hukuk dışı muamelesine itiraz eden köy sakinlerinin de darp edilerek hakaret ve tehditlerle karşılaştıkları
*Aile üyelerinin kolluk görevlilerince fiziki olarak takip edilmelerinden dolayı güvenlikleri konusunda endişeli oldukları hususları tespit edilmiştir.”
Önerilerin sunulduğu rapor işkenceyi kayıt altına aldı