1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü açıklaması yapıldı. Emekliler Dayanışma Sendikası (EDS) ve iHD İstanbul Şubesi, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nde ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı EDS Genel Başkanı Mahinur Şahbaz ile İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri yaptı. Açıklamada, yaşlıların hakları ve güncel sorunları anlatıldı ve talepler açıklandı.
Açıklamada şunlar ifade edildi:
“Yaşlıların da her insan gibi uygun güvenli bir çevrede yaşama, beslenme, barınma, sağlık hizmeti alma, yeterli gelir olanaklarına sahip olma, uygun eğitim ve öğretim programlarına ulaşma, eğitsel ve kültürel etkinliklere aktif olarak katılma, aile, yakın çevre, toplum ile kuşaklararası yardımlaşmayla desteklenme, gereksinim duyduğunda profesyonel bakım hizmeti alma, kişisel saygınlığını geliştiren hizmet ve olanaklardan yararlanma, yeni teknik ve teknolojilerinden yararlanma gibi evrensel hakları vardır.”
Kapitalist sistemin özellikle pandemi döneminde yaşlıları sorunun merkezine yerleştiğine değinilen açıklamada yaşlıların bu süreçte bozulan sağlığı anlatıldı ve şunlar ifade edildi:
“Sorunların çözümü için ‘yardım’ değil yasalarla güvence altına alınmış hak temelli bir sosyal güvenlik sisteminin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Her insan gibi 'onurlu bir yaşam hakkı' olduğu halde haklarını kullanamayan, 'yaşları nedeniyle aile ve toplum içinde yeterli düzeyde desteklenmeyen, cinsiyet, ırk, etnik köken ya da diğer konumları nedeniyle de hayatın içinde negatif ayrımcılığa tabi tutulan, temel gereksinimlerini karşılamakta zorlanan, üretme potansiyelini kullanamayan, bilgi- birikim-beceri-deneyimlerinden yararlanılmayan yaşlıların, evrensel insan haklarına erişimi sağlanmalıdır.
Toplumsal ilişkilerde sevgiyi, dayanışmayı, paylaşmayı, güveni, eşitliği, yaşlıya saygıyı yeniden inşa etmek gerekmektedir.
Yoksulluğu yönetmekten vazgeçilmeli, yoksulluğun ortadan kaldırılması hedeflenmelidir.
Dünyada ve bizde toplumların hızla yaşlandığı günümüzde, yaşlanma olgusunu görmezden gelmek yerine sorunu dünya ve ülkemiz çapında fark etmek, ayrımcılık yerine eşitliğin sağlandığı ve bütün yaş gruplarını kapsayan barışın egemen olduğu bir toplum yaratmak için yaşlı haklarının geliştirilmesi, yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitlendirilmesi gerekmektedir.
Yaşlıların emeklilerin sorunları politiktir. Ülkeyi yöneten, yönetmeye aday olan siyasilerin, yaşlılarla emeklilerle ilgili duruşlarını politikalarını bakış açılarını gözden geçirmelerini öneriyoruz.
Kuşaklararası dayanışmanın önemini vurgulayarak, demokrasiden, insan haklarından söz eden herkesi, her kurumu ve kuruluşu yaşlılar ve yaşlı hakları konusunda duyarlı olmaya, sorumluluk almaya davet ediyoruz. "