“Eser Morsümbül’e özgürlük”

İzmir’de İHD yaptığı açıklama ile “Eser Morsümbül’e özgürlük” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ekim 2021
  • 17:10

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir’de yaptığı eylem ile “Hasta tutsak Eser Morsümbül’e özgürlük” dedi. Konak’ta Eski Sümerbank önünde saat 13.00 yapılan eylemde basın açıklamasını İHD yönetim kurulu adına Ahmet Çiçek okudu.  Çiçek, Türkiye’deki hapishane koşullarına değinerek şunları vurguladı:

"Türkiye’de hapishaneler, kazanımcı değil yok edici, insanlıktan çıkarıcı, tecrit eden, hastalık üreten mekanlardır. Bu mekânların üstüne bir de genelge ve talimatlarla insanca yaşamayı zorlaştıran uygulamalar ile hapishane idarelerinin keyfi uygulamaları eklenince durum daha da vahimleşmektedir.”

 Açıklamada hasta tutsak Eser Morsümbül'ün sağlık sorunlarına değinilerek şunlar ifade edilid:

“Morsümbül 19.05.1985 Bingöl doğumludur. 12 Mart 2017’de tutuklandı.3,5 yıldır hapistedir. 10 ay Silivri hapishanesinde kaldıktan sonra Aliağa/ Şakran Kapalı CİK’na getirildi. Şu an Şakran T1 A 26’da bulunmaktadır. Morsümbül’ün annesinden aldığımız bilgiye göre Eser, 12 yaşında iken beyin tümörü nedeniyle ameliyat olmuş, sonrasında kemoterapi ve ışın tedavisi görmüştür. Daha sonra ilaç tedavisine başlanmış, ilaç ağır geldiği için ilacın kullanımına son verilmiş. İlacın böbreklere verdiği zarardan dolayı böbrek tedavisine başlanmış, yeterli gelmediği için 2016 Ağustosu’nda böbrek nakli olmuş. Tam iyileşemeden, 6 ay sonra, gözaltına alınıp tutuklanmıştır. Tutuklanmadan önce böbrek nakli ve gelişim güç kaybı nedeniyle % 70 engelli raporu bulunmaktaydı. Tutuklandığında, annesi. Eserle ilgili hem hastalıkları ile ilgili bilgiyi hem de raporunu ilgili mercilere vermiş olduğunu söylüyor.”

Morsümbül’ün tedavi koşullarına ve avukatlarına aktarılan bilgiye değinilen açıklamada “Pandemi sürecinde tedaviye götürülmediği ve kontrolleri yapılmadığı için Eser’in hastalıkları derinleşmiş ve yeni hastalıklar oluşmuştur” denildi.

“Eser Morsümbül ve tüm hasta tutsakların tedavisinin yapıla bilmesi için derhal tahliye edilmelidir” denilerek açıklama bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir