Hücrede tutulan avukatın yaşamı tehlike altında

Avukat Kamuran Nemutlu'nun ailesi, yaşanacak bir olumsuzluktan hapishane idaresi ve Adalet Bakanlığı'nın sorumlu olacağını söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mayıs 2022
  • 18:15

Maltepe 1 No’lu L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde hücrede tutulan ve yaşam hakkını tehlikede olan tutsak avukat Kamuran Nemutlu’nun ailesi ve Devrimci Sosyalist Federasyonu temsilcileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

“Devrimci tutsak Kamuran Nemutlu üzerindeki tecride son” yazılı ozalitin açıldığı basın toplantısında Nemutlu’nun anne ve babası, çocuklarının durumundan son derece endişeli olduklarını belirterek, bir an önce çocukları üzerindeki baskının son bulmasını istedi.

Basın metnini okuyan Devrimci Sosyalist Federasyonu Temsilcisi Derya Yıldız, iktidarın son yıllarda devrimci dinamikleri baskı altına alarak sindirmeye çalıştırdığını ve baskı uygulamasının başında hapishanelerin geldiğini belirterek şunları söyledi:

“Kamuran Nemutlu tutukladığı günden bu yana cezaevi idaresi tarafından hiçbir idari cezası olmamasına rağmen tek kişilik hücrede tutulmaktadır. Resmi bir karar olmamasından dolayı şifahen bir itiraz yapılamamaktadır. Bundan dolayı hukuki itiraz yolu kapalıdır. Aynı zamanda avukat Nemutlu’nun bulunduğu koridor boşaltılmasından dolayı tutsaklarla hiçbir şekilde iletişim kuramamaktadır. Tüm bunların yanında kitap, dergi ve gazete hiçbir yazılı basın verilmemektedir. Kendisine verilen yemekler ise insani koşullarda olmamasına rağmen kantinden alışveriş yapması da engellenmektedir.”

Nemutlu’nun taleplerinin karşılanmasını ve tecridin son bulmasını isteyen Yıldız, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise, hapishanelerin ölümevlerine dönüştüğünü belirterek şunları dedi:

“Nemutlu arkadaşımızın durumunun hukuksuz olduğunu açıkladı. Çünkü yaşananlara ilişkin herhangi bir belge ve kara veremiyorlar. Hiçbir dayanağı yok bunların. Tecridin bir insanlık dışı bir uygulama olduğunu hepimiz biliyoruz. Birçok cezaevinde bu tecrit politikalarıyla intihara sürükleniyor. Son cezaevlerinde yaşanan ölümleri hepimiz gördük. Kamuran arkadaşımız bir avukat olmasına rağmen kendi haklarını kullanamıyor. Bu da içinde olduğumuz durumu özetliyor. Biran önce meslektaşımızın taleplerinin yerine getirilmesini istiyoruz”