Hrant Dink’in ardından…

Hrant Dink’in eşi Rakel Dink “Bir bebekten katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz kardeşlerim” demişti. Yalnızca tetikçilerin yargılanması ile şimdiye kadarki suikastların hiçbiri aydınlatılamaz. Asıl failler çürümüş, köhnemiş sermaye düzeninin kendisi ve temsilcileridir.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ocak 2024
  • 15:00

Hrant Dink 19 Ocak 2007 tarihinde Agos gazetesinin Halaskargazi Caddesi’ndeki binasının önünde silahlı saldırıyla katledildi. Yüz binlerce kişinin sahip çıktığı Hrant Dink Agos’un kurucusu ve genel yayın yönetmeni, Ermeni kökenli bir gazeteciydi. “Kendimizi anlatırsak önyargılar kırılır” bakış açısıyla 1996 yılında Agos gazetesinin ilk sayısı basıldı.
Ermeni Soykırımı konusunda, insan hakları konusunda ısrarla doğruları yazan Dink, birçok defa yazıları ve söylemleri üzerinden hedef gösterilmiş, tehditler almıştı.

Suikastın işlenme biçimi, 13 yıl boyunca devam eden dava süreci ve ortaya çıkan bilgiler ışığında bu cinayetin sermaye devleti tarafından adım adım planlandığı gün yüzüne çıkmıştır. Hem ülke içinde hem de uluslararası tepkinin büyük olmasından kaynaklı sermaye devleti tetikçilerini açığa çıkartmak zorunda kalmış, milliyetçiliğe bağlamaya çalışmış, en son olarak da dava Gülen cemaatiyle ilişkilendirilmiştir.

Ogün Samast’ın silahı kullanan, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de azmettiren ve planlayan olarak yer aldığı dosya üzerinden ilerledi dava. Önce ortada “örgüt yok” dendi, olay “Trabzon’daki birkaç genç”e bağlandı. İtiraz ve tepkiler sonucu yıllar içerisinde Emniyet ve Jandarma İstihbarat Teşkilatı ile bağıntılı isimler de davaya dahil edildi.

Meclisin kurduğu Hrant Dink Cinayetini Araştırma Komisyonu bu olayda İstanbul ve Trabzon polis birimlerinin “ihmali” olduğunu açıkladı.

Eylül 2010’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’yi yaşam hakkı, ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkıyla ilgili maddeleri ihlal ettiği yönünde mahkûm ederek, Dink ailesine tazminat ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi 2014 yılında “etkili soruşturma yapılmadığı” gerekçesiyle Dink ailesinin haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Ekim 2015 yılında hazırlanan iddianame ile dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı, İstihbarat Şube Müdürü vb. isimler davaya dahil edildiler. İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer mahkemedeki savunmasında, cinayetin tetikçi ve çevresi tarafından işlenmediğini, arkalarında “siyasal zemin ve örgütsel bir yapı, en önemlisi de bu siyasal zeminin ve örgütsel yapının devlette de karşılığı” olduğunu öne sürdü ve “kasıt aranıyorsa bu öncelikle İstanbul Emniyeti’nde aranmalıdır” dedi.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Hrant Dink cinayetine “FETÖ’nün ilk kurşunu” diyerek kılıf giydirdi.

Açığa çıkan gerçekler sonrasında devletin bütün birimlerinin bu suikastın yapılacağından haberi olduğu yazılıyor. Haberlerinin olmasından ziyade asıl planlayıcı olan sermaye devletidir, uygulayıcısı olan da tetikçileridir.

Türkiye’de nice devrimci, demokrat ve yurtsever gazeteci ya ülkeden sürüldü ya da kaçmak zorunda kaldı. Ya zindana atıldı ya da faili meçhul cinayetlerle katledildi. Türkiye’de gerçek gazeteci olmak cesur olmayı ve her türlü bedeli ödemeye hazır olmayı gerektirir. Uğur Mumcu, Musa Anter, Metin Göktepe, Hrant Dink ve birçok isim daha sermaye devletinin düzenli çalışan organize cinayet şebekesinin hedefi doğrultusunda katledildi.

Hrant Dink’in eşi Rakel Dink “Bir bebekten katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz kardeşlerim” demişti. Yalnızca tetikçilerin yargılanması ile şimdiye kadarki suikastların hiçbiri aydınlatılamaz. Asıl failler çürümüş, köhnemiş sermaye düzeninin kendisi ve temsilcileridir.