Birçok kentte Hrant Dink anması

Hrant Dink, katledilişinin 17’nci yıl dönümünde birçok kentte anıldı. Anmalarda, “Unutmadık, unutmayacağız” mesajı verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ocak 2024
  • 19:45

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesinin üzerinden 17 yıl geçti. Dink, katledilmesinin yıl dönümünde birçok kentte yapılan açıklama ve etkinliklerle anıldı. Adana, Mersin, Antakya, Urfa, İskenderun, Adıyaman, Malatya ve İzmir’de yapılan eylemlerde “Unutmayacağız, unutturmayacağız” denildi.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İnönü Parkı'nda açıklama yaptı. Bu ülkede insanlar güvercin tedirginliği ile değil eşit ve özgür yaşasın diye...Hrant Dink için adalet” pankartının taşındığı eylemde basın açıklaması okundu. İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Aziz Sarı, Dink’in “uzantıları devlet içine kadar sızmış derin örgütlü yapılar” tarafından katledildiğini vurguladı. Cinayetin işlenmesine göz yumanların ortaya çıkarılmadığına dikkati çeken Sarı, “Sorumluların korunmasının nedeni bu konuda bağımsız, etkili ve kapsamlı bir soruşturmanın yürütülmemesi, uygulanan cezasızlık politikasının bir sonucudur” dedi. Anma oturma eylemiyle son buldu.

İHD Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptığı eylemde “Katilleri yaratan karanlığı sorgulamadan geçen 17 yıl. Bu dava bitmedi!” pankartı açıldı. İHD Şube Başkanı Gazi İnci, “Hrant Dink, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı mücadelemizin her zaman doğal bir destekçisi oldu. O, ırkçılık, nefret ve önyargının düşmanıydı” dedi.  Açıklama alkışlarla son buldu. 

İHD İskenderun Şubesi, derneğin bulunduğu konteynerlerde Dink’i andı. İHD Şube Eşbaşkanı Ayten Kılınç, Hrant Dink'i anarak, “Bizler hak savunucuları olarak dün olduğu gibi bugün de ırkçılık, ayrımcılık ve nefrete karşı verdiğimiz her mücadelede Hrant Dink’i yanımızda hissedecek, mücadelemizde yaşatacağız” diye konuştu.

İHD Urfa Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de açıklamaya katıldı. Toplantının yapıldığı salona, “Hrant Dink’i unutmadık, unutmayacağız” pankartı asıldı. İHD Urfa Şube Eşbaşkanı İsmail Tutal şunları ifade etti:

“Daha çok insan, Ermenilerin varlığı ve yaşadıkları ayrımcılığı ilk defa ondan duydu. Bu görünürlük de onun hedef tahtasına konmasında önemli bir rol oynadı. Gerçek failler, düğmeye basanlar, yol boyunca her şeyden haberdar olanlar, yol verenler, göz yumanlar yargılanmadı. Türkiye’nin en baştan beri ve hâlâ demirbaşı olan cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar.”

Hrant Dink, Malatya’nın Çavuşoğlu mahallesinde doğduğu evin önünde anıldı. Anmaya Emek ve Demokrasi Platformu bileşeni temsilcilerinin yanı sıra birçok kurum ve siyasi parti temsilcisi de katıldı. Ermenice ve Türkçe, “Hrant Dink’i unutma unutturma” pankartının açıldığı açıklamada, Hrant Dink’in fotoğrafları taşındı.

İHD İzmir Şubesi, şube binasında açıklama yaptı. İHD Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş, “Hrant Din ırkçılık, nefret ve önyargının düşmanıydı. Haktan, adaletten yana olanların dostuydu” dedi. 

İHD Adıyaman şubesi, katledilişinin 17’inci yılında Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i konteynırları önünde yaptıkları açıklama ile andı. Hrant Dink’in fotoğrafının yer aldığı, “Faşizme inat Hrant” pankartının açıldığı açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Semsûr il örgütü de destek verdi. 

İHD Antakya Şubesi de, Hrant Dink’in katledilmesinin 17’nci yılında, basın açıklaması gerçekleştirdi. Dernek konteynerinin önünde gerçekleştirilen açıklamada, “Hrant Dink’i unutmadık, unutturmayacağız” pankartı açıldı. Açıklamada, İHD Hatay Şube Eş Başkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu söz aldı.

Dink’in katili Ogün Samsat’ın geçtiğimiz günlerde tahliye olduğuna dikkat çeken Salmanoğlu şunları ifade etti:

“Hrant Dink insan hakları ve ırkçılık, ayrımcılık karşıtı mücadelemizin her zaman doğal bir destekçisi oldu. O, ırkçılık, nefret ve önyargının düşmanıydı, gerçekten, haktan, adaletten yana olanların dostuydu. Onu Türkiye’nin en üst kademesinden en alt basamaklarına kadar yetkili kurumlarının kimi zaman açıktan, kimi zaman üstü örtülü dile getirdiği, halkın önemli bir kesiminin kucaklayarak benimsediği Türkçü Ermeni düşmanlığı, ırkçılığı öldürdü. Hrant Dink ırkçılığa karşı mücadelemizde yaşayacak."