HDP'nin Hazine yardımı hesabına bloke konuldu…

HDP: Hak gaspı

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması kararı verdi. HDP, "Karar, iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspıdır" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ocak 2023
  • 22:00

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu.

HDP: Karar, iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspıdır

Kararın ardından HDP'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, kararın adil, demokratik bir seçim sürecini engellemeye dönük olduğu kaydedildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Hazine yardımı bulunan hesaplarımıza bloke kararı, iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspıdır. Adil, demokratik bir seçim sürecini engellemeye ve seçmen iradesini yok saymaya dönük olan bu karar ne iktidarın kaybetmesine engel olur, ne bizim daha büyük kazanmamıza!"

HDP Sözcüsü Ebru Günay, AYM'nin partinin Hazine yardımı hesaplarına bloke konulması kararı için "Hukuka aykırı, siyasi saiklerler vermiş olduğu karar" dedi. Günay son olarak şunları dedi:

“Şimdi daha inançlı ve daha kararlıyız. Şimdi daha mücadeleciyiz. Şimdi daha umutluyuz geleceğe dair. Çünkü bizler daha büyük geliyoruz. Mutlaka kazanacağız."

“Gasp var”

HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan da "#GaspVar" paylaşımları yaptı. Sancar şunları paylaştı:

"Anayasa Mahkemesi, kapatma davası sürerken aldığı kararla Anayasa’yı açıkça çiğnemiş, kendi varlık sebebine aykırı davranmıştır. Bu karar, demokratik siyasete darbedir, hak gaspıdır. Milyonların iradesi ve desteğiyle bunu da boşa çıkaracağız, mutlaka kazanacağız #GaspVar"

Pervin Buldan ise şunları dedi:

"Biz gücümüzü halkımızdan alıyoruz. Daha inançlı, daha kararlı, daha güçlüyüz. Bizim hazinemiz bu davaya gönül veren milyonlardır, emekçi halkımızdır. Daha büyük geliyoruz, mutlaka değiştireceğiz. #GaspVar"

Hukuk meslek örgütleri: Hukuka aykırı

Hukuk meslek örgütleri HDP'nin hesaplarına bloke konulması kararını hukuka aykırı olarak değerlendirdi.

Demokrasi İçin Hukukçular şunları paylaştı: 

"HDP'nin hesaplarına tedbiren bloke konulması kararı açıkça hukuki dayanaktan yoksundur ve Anayasaya (m.69 ve 149) aykırıdır. Siyasi saiklerle alınan bu kararla; başta eşitlik, seçme ve seçilme hakkı olmak üzere, milyonlarca yurttaşın demokratik hakları çiğnenmektedir. #GaspVar"

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) şu paylaşımı yaptı: 

"Anayasa Mahkemesinin HDP'nin hazine yardımının bulundugu hesaplara bloke konulmasina dair kararı hukuka aykırı olduğu gibi iktidarın hayatın gerçeği karşısındaki acizliğinin de bir nişanesi olarak tarihe geçecektir. Halklar örgütlenmelerini kendi emekleriyle, dişleriyle, tırnaklarıyla yaratıp savunurlar. Halkın mücadele ve örgütlenmesinin dernek, parti ve örgütlenmelerin kapısına kilit vurulmasıyla, maddi desteğinin engellenmesiyle ve her tür baskıyla durdurulabileceğini sananlar yanılıyor. Hukuksuz kararlara ve gasplara karşı Halkların Demokratik Partisinin yanındayız. #GaspVar"

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ise şunu paylaştı:

"Hazine yardımı bulunan HDP hesaplarına bloke kararı, iktidar talimatı ile uygulanan hukuksuz bir hak gaspıdır. Adil, demokratik bir seçim sürecini engellemeye ve seçmen iradesini yok saymaya dönük olan bu kararı kabul etmiyoruz. #GaspVar”