HDP: Kararı tanımıyoruz!

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), partilerinin hazine yardımı hesabına bloke koymasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ocak 2023
  • 18:47

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebi doğrultusunda AYM’nin partilerinin hazine yardımı hesabına bloke koymasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDP Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda HDP Hukuk Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Özdoğan konuştu. 

AYM’nin 5 Ocak’ta verdiği kararın tarihe kara bir leke olarak geçeceğini belirten Özdoğan, AYM’nin daha önce HDP’ye dair kapatma davası sırasında getirilen bu talebin reddedildiğini hatırlatarak şunları ifade etti:

“Partimiz, bu süreçleri 5 Ocak 2023 akşam saatlerine kadar basından öğrendi. AYM, şimdiye kadarki süreçte -tüm kapatma süreçlerinde olan budur- tüm işlemleri ilgili partiye mutlaka tebliğ eder. Tebliğ etmek zorundadır. Ama Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tedbir yönünden yaptığı başvuru ve sonrasındaki süreci bizler de sizler gibi basından öğrendik.”

Bütçe görüşmeleri esnasında milletvekillerinin 2023 yılında bütçede savaşa ayrılan kaynaklara yönelik eleştirilerinin iddianamede yer aldığına değinen Özdoğan şunları dedi:

Türkiye’nin üçüncü büyük partisine iktidar gibi konuşmuyorsun, iktidarın politikalarına biat etmiyorsun, demokrasi mücadelesinde ısrar ediyorsun, ırkçı politikaları savunmuyorsun iddialarıdır bunlar. Bunlar hukuki nitelik taşıması mümkün olmayan, siyasi niteliği de tartışmalı, düşmanca bir tutumdur”

Toplantıda Özdoğan sözlerini şöyle tamamladı:

“Partimiz hakkındaki kapatma davası ve tedbir yönündeki kararlar, siyasilerin açıklamaları ile paralel yürüyen süreçler şeklinde gelişmeye devam etmektedir. Partimiz bu topraklarda demokratik ve barışçıl siyasetin halklarımız için can suyu olduğunu bilmekte ve bu sorumlulukla siyasi faaliyetlerine devam edecektir. Bu ülkenin halklarına karanlığı layık görenlere karşı Halkların Demokratik Partisi siyaseti, demokrasiden ve hukuk devletinden yana mücadelesinden vazgeçmeyecektir. Halkların ortak mücadelesi karşısında yargısal örtüyle kaplanmış siyasi kararlar hükümsüzdür. Bu kararı hiçbir şekilde tanımıyoruz. Sürecin tamamının bu kadar hukuk dışı yürümesini kabul etmiyoruz.”