HDP’den Maraş anması

HDP’nin İstanbul Taksim Tünel’de yapmak istediği Maraş anması polis engeliyle karşılaştı, Şişhane’de anma yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Aralık 2020
  • 21:30

HDP Maraş Katliamı’nın 42. yılı dolayısıyla İstanbul’da anma düzenledi. Taksim Tünel’de yapılmak istenen anma polis engeliyle karşılaştı. Bunun üzerine anma Şişhane Meydanı’nda gerçekleştirildi.

HDP İstanbul Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı’nın yaptığı konuşmalarda, katliamlara karşı halkların barış içinde kardeşçe bir arada yaşayacağı bir ülke için mücadeleye devam edileceği ifade edildi. Türk sermaye devletinin tarihinin katliamlarla dolu olduğunun altı çizilerek “Katliamların sorumlularından hesap soracağız” vurgusu yapıldı.

Anmada HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da söz aldı. “Maraş faşist devletin katliamıdır. Katliam günü ölüm çığlıkları atanlar, bugün kürsüden ölüm çığlıkları atmaya devam ediyor” diyen Piroğlu, katliamın sorumlularından adalet beklemediklerini vurguladı.

“Bugün bize meydan okuyarak Maraş’ın karanlığını dayatıyorlar. Maraş kendinden sonra gelen birçok katliamın habercisiydi” diyen Piroğlu HDP’li vekillerin hedef gösterilmesine ve HDP’ye yönelik saldırılara değindi. “Dün aleviler katledildi, bugün Kürtler katlediliyor” diyen Piroğlu, “Ancak adalet; ezilenler, kadınlar, gençler özgürlük çığlığını birleştireceği gün gelecek. Saltanatlar da saray da yıkılacak” vurgusu yaptı.

Konuşmalardan sonra okunan basın açıklamasında, katliamların sorumlularının korunduğuna işaret edildi. Maraş Katliamı’nın 42. yılında da unutulmadığı ifade edilen açıklamada “Bu toprakların tanık olduğu en acımasız katliamlardan biri olarak anıldı, anılacaktır. Bu vahşi katliamda yitirilen canları saygıyla anarken katliamı planlayan, organize eden ve uygulayan katilleri lanetliyoruz” ifadelerini kullanıldı.

“Maraş katliamının 42. yılında yitirdiğimiz canları saygıyla anıyoruz. Maraş’ı unutmadık!” yazılı pankartın taşındığı anmada “Maraş’ı unutma unutturma!”, “Katiller halka hesap verecek!” sloganları haykırıldı. Ayrıca katliama ilişkin fotoğrafların yer aldığı dövizlerin taşındığı anmada, yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakıldı.