-Öncelikle pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin üzerine çok önemli bir sorumluluk yüklendi. Eksik ekipmanla, geceli-gündüzlü özveri ile çalıştınız ve hala çalışıyorsunuz. Bu süreçle birlikte Avrupa yakasında kurulan pandemi hastanesine 2 aylık görevlendirmeler yapıldığını öğrendik. Hastane her şeyiyle tamamlandı mı?
Evet, görevlendirmeler başladı. Görevlendirme yöntemiyle hastane açmak başlı başına bir eksikliktir. Bir hastane kuruluyorsa; malzemeler kadar, orada çalışacak insanların da önemi vardır ve kadrolu atama yöntemi ile sağlık çalışanları görevlendirilmelidir. Maalesef hastanede inşaat devam ediyor, şantiye halinde. Hala işçiler çalışıyor aktif olarak da hiçbir şey tamamlanmamış.
-Bu görevlendirme nasıl oldu?
Görevlendirmeler birçok hastanede kura, kıdem sırası gibi yöntemlerle olmuş. Ancak bizim hastanemizde hiçbiri olmadı. Daha da kötüsü görevlendirilmelerimizin çıktığını saat 15.30’dan sonra öğrendik. Evde olanlara telefon açıldı, “ - hemen gelip buradaki görevinizden ayrılış yapın” dendi. Hastane yönetimi tarafından yapılan açıklama ise; “İl Sağlık Müdürlüğü bizden kadrolu sağlık personeli listesi istedi, biz de gönderdik şeklinde” oldu.
-Görevliler nasıl seçildi anlatabilir misiniz?
Hastanede 80 küsur kadrolu hemşire, ebe ve teknisyen var. Listenin hepsi mi gönderildi, yoksa sadece kendi belirledikleri 50 kişi mi? Bilmiyoruz! Listeye bakınca, zaten ciddi bir sorun olduğu göze çarpıyor. Seçilen listenin dörtte biri Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyesi, diğerleri de bulundukları yerde ses çıkaran arkadaşlar.
-Orada neler yaşadınız ve yaşıyorsunuz?
Zaten hastaneye henüz ulaşım yok. 1 Haziran itibarıyla havaalanı içinden ring seferleri başlatılacak ki birçok insan için havaalanına ulaşmak bile ciddi sorun. Görevlendirmedeki insanların yaş ortalaması 40 yaş üstü ve birçok kronik rahatsızlığı olan insanlar. Ulaşım, ciddi bir sorun. O sorunu aşıp, hastaneye ulaşınca da kocaman bir inşaat şantiyesi karşılıyor sizi. Her yer çamur, toz. Bahçede oturacak yer yok. İnsanlar güneşin altında yerlerde oturup bekliyorlar.
Zaten hastane henüz tamamlanmadığından, hemşirelere malzeme taşıma, ortalık düzenleme gibi işler yaptırılıyor. Şantiye çalışanlarının yemeğine ortak olduk. Zaten az verilen yemekler, sanırım bizim de dâhil olmamızla daha az verilir!
-Sorunun çözümü için neler yapmak gerekiyor?
Zaten ilk başta dediğim gibi bir hastane kuruluyorsa öncelikle çalışacakların ataması yapılmalı. Orada çalışmak isteyen insanlar için il içi il dışı tayinler açılmalı. Bunlar olması gereken ve olmayan. Bizim hastanemizden yapılan görevlendirme tamamen düşüncesizce yapılmıştır. Bir hemşire ablamız var, korona tedavisi gördü, 1,5 ay rapor almıştı. Daha yeni iyileşti, ona bile görev çıkarmışlar. Kronik hastalıkları olan, ailesinde sorunlar yaşayan ve psikolojik sorunları olan, emeklilikleri gelmiş 50 yaş üstü insanları, çocuğuna bakacak kimsesi olmayan insanları ve sendika temsilcilerini, -kimsenin özel durumuna bakmaksızın- pandemi hastanesinde görevlendirmek vicdansızlıktan başkaca bir şey değil. Bu görevlendirmeler derhal iptal edilmeli, sağlık emekçileri görev yerlerine dönmeli ve hastane yönetimi bu süreç için tüm arkadaşlarımızdan özür dilemelidir.
-Anlatmak istediğiniz başka bir husus var mı?
Ve son olarak da başta bakanlık tarafından ödüllendirileceği söylenen sağlık emekçileri, sözde tavan performansla hüsrana uğramış, 300 lira ile 1400 lira arası ödemeler ile yine kandırılmıştır. Pandemi sürecinde tek eline geçen kuru bir alkış olmuştur ki sağlık emekçileri bunu da samimi bulmamaktadır. Sonrasında yönetimler tarafından yıllardır uygulanan mobbingler de pandemi süreci hafifler hafiflemez tekrar başlamıştır. Biz alkış değil insanca yaşanabilir ücret ve saygı bekliyoruz gerçek bir saygı.
Kızıl Bayrak / İstanbul