Hapishanelerde artan baskılar

Kırıkkale Hapishanesi'nden Sincan Hapishanesi'ne sürgün edilen tutsakların hücrelerine her gün baskın yapılıyor. Elazığ Hapishanesi'nde ise tutsakların hücrelerinin bulunduğu koridordaki hücrelere IŞİD'liler konuyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ekim 2021
  • 13:27

Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’nden 2 Ekim’de farklı hapishanelere sürgün edilen 80 tutsaktan 25’inin Sincan Hapishanesi’ne sürgün edildiği öğrenildi. Sincan Hapishanesi’ne sürgün edilen tutsaklar 2 Ekim’den bu yana pandemi gerekçesiyle tek kişilik hücrede tutuluyor.

 Sincan 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’ne sürgün edilen tutsaklardan Bager Sayak ve Aziz Aktaş, telefon üzerinden ailelerine ulaşarak, yaşadıkları hak ihlallerini iletti. Aktaş ve Sayak’ın ailelerine aktardığına göre, tutuldukları tek kişilik hücreye temel kişisel eşyalarının yanı sıra kettle, kitap ve gazete verilmedi. Koğuşlarına her gece baskın yapıldığını belirten Sayek ve Aktaş, ailelerine verdikleri bilgide şunları ifade etti:

“Can güvenliğimiz yok. Gece yarısından sabaha kadar devriyeler atıp marşlar eşliğinde küfürlere maruz kalıyoruz, uyumamıza dahi izin verilmiyor”

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Aktaş’ın ağabeyi Mahmut Aktaş şunu vuguladı:

“Durum çok vahim gerçekten, kardeşim bu kadar baskı altında kalmasaydı, kesinlikle bize yansıtmazdı. Çok endişeliyiz. Zaten ömür boyu ceza vermişler, bu insanlık dışı uygulamalardan çok endişe duyuyoruz. Adalet ve yasalara göre, hareket etmelerini istiyoruz, yoksa cezaevi önüne gidip oturma eylemine başlayacağım.”

Aktaş, Sincan'a sevk edilen tutuklulara Kırıkkale'den getirilen eşyalarının da verilmediğini belirtti.

Elazığ’da tutsakların hücrelerinin bulunduğu koridora IŞİD’liler konuluyor

Elazığ Hapishanesi’nde tutulan Hüseyin Bağ, hücrelerin arasına IŞİD’lilerin yerleştirildiğini, telefon görüşmelerine birlikte çıkarıldıklarını belirterek, can güvenliklerinin olmadığını söyledi. Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde tutulan Hüseyin Bağ, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde maruz kaldıkları hak ihlallerini aktardı. Bağ, son günlerde tutuklulara yönelik baskıların arttığını belirterek, 16 Ekim’de Adalet Bakanlığı’ndan gelen bir “yönetmelik” gerekçe gösterilerek, siyasi tutsakların hücrelerinin değiştirildiğini aktardı. Bağ, değişiklikle birlikte hücrelerin arasına IŞİD’lilerin yerleştirildiğini söyledi. Bağ, telefon görüşmesine de IŞİD’liler ile birlikte çıkarıldıklarını ifade ederek, can güvenliklerinin olmadığını belirtti.

Yaşanan hak ihlallerine karşı hukuki yardım talebiyle İnsan Hakları Derneği (İHD) başvuracaklarını söyleyen Bağ’ın ailesi, insan hakları savunucuları ve hukuk örgütlerine dayanışma çağrısında bulundu.