“Hak ihlalleri ve işkence son bulsun”

Diyarbakır’da gerçekleştirilen eylemle hapishanelerde işkence ve kötü muamele saldırılarına son verilmesi çağrısında bulunuldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Nisan 2022
  • 21:45

Diyarbakır'da, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin son bulması çağrısıyla adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Eylemde "Hapishanelerde hak ihlalleri ve keyfi uygulamalar son bulsun" yazılı pankart açıldı.

Basın metnini İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun işkence, insanlık dışı ve kötü muamelenin tüm mahpuslara uygulandığına değinen Zeytun şunları söyledi:

“Hapishanelerde ‘insanca’ yaşamı sağlamak için getirilmiş ‘asgari standart’ kurallar vardır. Özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese, insan haklarının gerektirdiği gibi saygılı davranılmalıdır. Hapsetmenin, başlıca ceza infaz yöntemi olarak varlığını koruduğu ve mahpus sayısının her yıl arttığı Türkiye’de hapishanelerin insan hakları ve uluslararası standartlar ile olabildiğince uyumlu hale getirilmesi gerekir. Ulusal ve uluslararası mevzuata göre hapis cezası sadece ve sadece hapsedilen kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakmak anlamına gelmektedir; hapsedilen kişiye hiçbir şekilde ‘zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda’ bulunulamaz; mahpuslara insanlık onuruna aykırı davranılamaz.”

Silivri Hapishanesi’nde gerçekleşen işkence ve hak ihlallerinin faillerinin cezasızlıkla korunmayıp, etkin bir soruşturma yürütülmesini isteyen Zeytun şunları vurguladı:

“Hukuka aykırı fiiller gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma mekanizmaları işletilmelidir. Bizler kurumlar olarak bu ihlallerin takipçisi olacağımızı belirtiyor, yaşanan hak ihlallerin bir an evvel sonlandırılması için herkesi sorumlu olmaya davet ediyoruz”

Eylemi şu kurumlar örgütledi:

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Barış Anneleri Meclisi, Diyarbakır Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, KESK Amed Şubeler Platformu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilciliği, Diyarbakır Tabip Odası, Rosa Kadın Derneği ve DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciği