60. Ulusal, 34. Uluslararası Hacıbektaş Veliyi Anma Etkinlikleri bugün (15 Ağustos) başladı.
Anma etkinlikleri kapsamında, saat 14.00’te Hacıbektaş Belediyesi toplantı salonunda Alevi örgüt temsilcileri bir araya geldiler, değerlendirmeler de bulundular. Temsilciler Diyanet bünyesinde Alevi Cemevi Başkanlığı oluşturulmasına ve dedelere maaş bağlanmasına ilişkin tepkilerini ortaya koydular.
Toplantıda açılış konuşmasını Hacıbektaş Belediye Başkanı Yoldaş Altıok yaptı. Geçmişte Alevi örgütlerini dışlayan belediye yönetimini eleştiren Altıok, “Alevi örgütleri ile birlikte Hacıbektaş Veli Anma Etkinlikleri’ni dört yıldır yapıyoruz. Katılımcı bir anlayışla hareket ettik, bundan sonra da aynı yaklaşımı sergileyeceğiz. AKP iktidarının anma etkinliklerine alternatif oluşturma çabaları boşa çıkmıştır” dedi.
Toplantıda ABF Genel Başkanı Mustafa Arslan, Alevi Vakfı Genel Başkanı Haydar Baki, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçel, Anadolu Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Ercan Geçmez başta olmak üzere, diğer alevi örgütü temsilcileri ve BDSP temsilcisi konuşma yaptı.
Alevi örgüt temsilcileri, Aleviliği Kültür Bakanlığı duvarları arasına kapatmak anlamına gelen Alevi Bektaşi Kültür Başkanlığı dayatmalarına tepki gösterdiler. Toplantıda devletin Diyaneti finanse etmemesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kapatması, Alevi inancını yorumlama ve diyanetin sınırlarına hapsetme çabalarından vaz geçmesi, dedelere maaş verme vb. yaklaşımları terk etmesi, Cemevlerini ibadethane olarak kabul etmesi, makul Alevi dayatmasından vazgeçmesi üzerine konuşmalar yapıldı.
Toplantıda konuşan BDSP temsilcisi, Alevi emekçilerin hak ve taleplerini kazanabilmesinin, emeğin kurtuluş mücadelesinin güçlenmesine bağlı olduğunu söyledi. BDSP temsilcisi şunları ifade etti:
“Aleviler, kimsenin birbirinin inancına karışmadığı, nerede nasıl ibadet ettiğini sorun yapmadığı, her inançtan (ya da inanmayan) herkesin inanç özgürlüğünü güvenceye alan bir gerçek laiklik temelinde ‘eşit yurttaşlık’ talep ediyorlar.
Son 30 yılda hem yurtdışında hem ülkede kurulan çok sayıda dernek, vakıf, kültür kurumu ve federasyon Alevi kimliğini temel alıyor. Bu kurumlar, Alevi kimliği ortak bir nokta oluştursa da, sınıfsal olan farklı eğilim ve pratik tutumlarla birbirinden ayrılıyorlar. Kimi Alevi örgütleri ‘Devletin Alevi’si’ olmaya dünden razılar. AKP ve devletle işbirliği yapıyorlar. Kimi Alevi örgütleri ise CHP dümeninde hareket ediyorlar. Reformist sol ise Alevi sorununun çözümünü ‘Demokratik Türkiye’ açılımına bağlıyor.
Alevi hareketindeki bu farklılaşmanın temelinde son tahlilde sınıfsal konum farklılıkları vardır. Mezhep ayrımcılığının etki ve sonuçları tüm Alevi toplumunu kesiyor olsa bile, bunun oluşturduğu sorunun anlamına, kapsamına ve çözümüne yaklaşım, sınıfsal konum, çıkar ve özlemlere göre farklılaşmaktadır. Ayrışmayı sınıfsal zeminlerde derinleştirmek, sağcı ya da ulusal sol çizgideki burjuva akımların Alevi işçi ve emekçiler üzerindeki etkisini kırmak önemli bir ihtiyaçtır.”
Konuşmasının kesilmek istenmesine tepki gösteren BDSP temsilcisi “Ben bu toplantıda katılmadığım konuşmaları bile sabırla dinledim. Siz toplantıya davetli olan BDSP temsilcisinin beş dakikalık konuşmasını engellemeye çalışıyorsunuz” dedi.
Kızıl Bayrak / Hacıbektaş