Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltın kaybedilenler için adalet aranırken, Ankara’da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Aralık 2022
  • 23:30

Diyarbakır

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri eyleminin 721’incisini Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı.Bu hafta eylemde 9 Kasım 1994 tarihinde Amed’de gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Ender Toğcu’nun akıbetini sordu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Ender Toğcu’ya ilişki açıklamayı okuyan İHD Amed Kayıplar Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz Toğcu’nun gözaltına alınıp kaybedilişini anlattıktan sonra akıbetini sorarak adalet istedi.

Konuşmalardan sonra bir dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Batman

Êlih’te (Batman) ise kayıp yakınları ve İHD üyeleri 557’nci hafta eylemini Gülistan Caddesinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde konuşan İHD Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi, kayıpların akıbetinin bulunması için mücadele etmeye devam ettiklerini söyledi. Elçi, gerçekler açığa çıkana kadar da mücadelede ısrar edeceklerini dile getirdi. 

Elçi, bu hafta 27 Kasım 1993 yılında Êlih Kısmet Mahallesi’ndeki evinin önünde “kimliği belirsiz” kişilerce katledilen Mehmet Raci Değirmenci’nin akıbetini sordu.

Açıklamanın ardında bir dakikalık oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İHD İzmir Şubesi bu haftaki eylemini gözaltında kayıplar için gerçekleştirdi. Konak Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde Urfa’da gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın akıbeti soruldu.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 430’uncu hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Merkezi Hapishaneler Komisyonu eş sözcüsü Nuray Çevirmen, Sincan 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan 74 yaşındaki ağır hasta mahpus Sabri Yavuz’un serbest bırakılmasını istedi.

Çevirmen ağır hasta ve yaşlı mahpusun hapiste yaşam hakkının ihlal edildiğini vurgulayarak, tedavisi için serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı