Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de yapılan eylemlerde gözaltında kaybedilenlerin failleri soruldu. İzmir ve Ankara’da ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Eylül 2024
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 815. hafta eylemini Bağlar Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapıldı. Bu haftaki eylemde 24 Eylül 1994 yılında Dersîm Gökçek köyü Mirik mezrasında askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Dilek, Gülizar, Düzali Serin, Hatun , Elif, Yeter, Haydar Işık‘ın akıbetini ve 8 Ekim 1994’te çıplak ve başı ezilmiş şekilde Gökçek Jandarma Karakolu’nun hemen alt tarafında cenazesi bulunan Ali Işık’ın failleri soruldu.   Basın metnini İHD Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi okuduktan sonra oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 651. hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde düzenledi. Bu haftaki eylemde 1992 yılında Diyarbakır Silvan’da Hizbullahçılar tarafından kaçırılarak, kaybedilen Mehmet Zeki Akyıldız'ın akıbeti soruldu. Basın metnini İHD Şube Yöneticisi avukat Sinan İslam Gegin okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyleri ve kayıp yakınları, 141. hafta eylemini Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Yüksekova’da 6 Aralık 2013 yılında polisler tarafından mezarlıklara yapılan tahribatlara karşı başlatılan eylemlerde polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Mehmet Reşit ve Veysel İşbilir’in failleri soruldu.  İHD Hakkari Şube Yöneticisi Eren Baskın basın metnini okuduktan sonra oturma eylemi yapıldı. 

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, eylemini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, hasta tutsak Van T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan 81 yaşındaki Hanife Arslan'ın serbest bırakılmasını istedi.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi’nin İHD Ankara Şube binası önünde yapmak istediği eylem polisler tarafıjdan engellenmeye çalışıldı. İHD Ankara Şube Eşbaşkanları Nuray Çevirmen ve Ömer Faruk Yazmacı’ya eylemin yapılmasına izin verilmeyeceğini söyleyen polis, cadde üzerinde eylem yapmanın yasaklandığını ileri sürdü. Eşbaşkanların ısrarı üzerine polisler geri adım attı ve basın açıklaması yapıldı. İHD Ankara Şube Eş Başkanı Avukat Ömer Faruk Yazmacı, Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nde tutulan hasta mahpus Mehmet Parlak’ın serbest bırakılmasını istedi.