Diyarbakır’da gözaltına alınanlar arasında olan dört gazeteci tutuklandı. Gazetecilerin tutuklanması sonrasında adliye önünde basın açıklaması yapıldı ve “Bu halk baş eğmez” denildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Diyarbakır 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği’nin 216 kişi hakkında gözaltı kararı verdiği, 128'nin gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan polis ifadeleri tamamlananlar adliyeye sevk edildi.
Sanatçı Elvan Koçer ise adli kontrol tedbiri istemiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliğince adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.
Tiyatro sanatçısı Şahperi Alphan Bayhan, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Gazeteci Abdurrahman Gök, Beritan Canözer, Mehmet Şah Oruç ve Remzi Akkaya ise savcılık ifadesinin ardından, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Muş, Urfa, Adıyaman, Şırnak, Mardin, Batman ve Van baro başkanları, Diyarbakır’a gitti. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren’in katılımıyla baro başkanları adliyeye geçti.
Mahkemeye sevk edilen gazeteci Abdurrahman Gök, Beritan Canözer, Mehmet Şah Oruç ve Remzi Akkaya tutuklandı.
Tutuklamalara adliye önünde tepki
Diyarbakır Adliyesi önünde gazeteciler Abdurahman Gök, Beritan Canözer, Mehmet Şah Oruç ile Remzi Akkaya’nın tutuklanmasını protesto eden basın açıklaması yapıldı.
Eylemde konuşan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, saldırıyı “siyasi soykırım operasyonu” olarak değerlendirdi.
Tutuklamaları protesto eden Eren’in konuşmasının ardından “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Özgür basın susturulamaz” sloganları atıldı.
TBB ve baro başkanları hukuk dışı bir soruşturma süreci olduğunu vurguladı
Gazetecilerin tutuklanmasının ardından Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Erinç Sağkan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren'in yanı sıra çok sayıda kentin baro başkanları Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Eylemde konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, gözaltı terörünü hatırlatarak şunları dedi:
"Türkiye'nin birçok yerinden baro başkanı ve avukat meslektaşlarımıza hukuki destek için kentte geldi. 25 meslektaşımız hakkında gözaltı kararı verildi. Dün akşam iki meslektaşımız emniyette serbest bırakıldı. Halen 15 meslektaşımız gözaltında. Özellikle gözaltında meslektaşlarımıza hukuksuz uygulamalar olduğu bilgisi paylaşıldı"
Ardından konuşan TBB Başkanı Erinç Sağkan ise şunları söyledi:
"Aralarında 25 meslektaşımızın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. TBB ve barolar olarak sürecin adil yürütülmesi ve meslektaşlarımızın haklarını savunmak için buradayız. Soruşturmaya ilişkin kısıtlılık kararı var. Dosyanın içeriğine dair bilgi paylaşacak düzeye sahip değiliz. Ama yaşanan aksaklıkları aktaracağız. Soruşturma bir ceza davasının en önemli aşamasıdır. Kısıtlılık ve ya avukata erişim bu süreci sekteye uğratıyor. Bizler hukukçularız yapılan işlemleri hukuk çerçevesinde değerlendiririz. Evlerin baro temsilcileri olmadan aranması hukuka aykırı işlemlerdir. Soruşturma sürecinin hukuka uygun yürütülmesi en büyük beklentimiz. Tutuklama en son uygulanması gereken tedbir olduğu unutulmamalı. TBB olarak meslektaşlarımıza ilişkin yürütülen süreci yakından takip ediyoruz. Sürecin hukuka uygun yürütülmesinin elzem olduğunu belirtmek isteriz."
Kaynak: Mezopotamya Ajansı