Göçmenler GGM’deki işkenceyi anlattı

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde göçmenler gördükleri işkenceyi anlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mayıs 2021
  • 09:55

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) işkence gördükleri Adli Tıp raporuyla belgelenen göçmenler, savcılıkta verdikleri ifadelerde yaşadıkları dehşeti anlattı. Filistinli göçmen güvenlik amirinin, kendisini, “Seni İsrail’e göndereceğim” diyerek dövdüğünü, kalp hastası olmasına rağmen darp edildiğini, işkenceden sonra kapatıldığı yerden çıkabilmek için kırdığı camın parçasıyla kendini yaralamasına rağmen, saatler sonra doktora sevk edildiğini söyledi.

Gökçer Tahincioğlu’nun T24’te yer alan haberine göre işkence gören Somalili bir göçmen daha olduğu ancak bu kişinin Adli Tıp’a nedensiz biçimde sevk edilmediği anlaşıldı.

İzmir Barosu avukatları Ayşegül Karpuz, Duygu İnegöllü ve Gizem Metindağ, bayramın ilk günü ihbar üzerine gittikleri GGM’de göçmenlerin darp edildiklerini tespit ederek suç duyurusunda bulunmuşlar, bunun üzerine göçmenlerin sevk edildiği Adli Tıp’ta, işkence belgelenmişti. İşkence gören göçmenler savcılıkta ifadeleri alındı.

Filistinli göçmen ifadesinde GGM’de günlerdir telefon haklarını kullanamadıklarını, havalandırmaya çıkamadıklarını, avukatlarını ve ailelerini bile arayamadıklarını anlattı. Filistinli göçmen bayramdan önce Kuran-ı Kerim okumak istediğini, talepte bulunduğunda güvenlik amirinin kendine küfür ettiğini, “Seni İsrail’e göndereceğim” diye kendisini darp ettiğini, daha sonra da jandarmayı çağırdığını belirtti. Göçmen, jandarma tarafından da darp edildiğini ve kameraların olmadığı bir odaya götürülerek burada kendisine işkence edildiğini söyledi. Kalp hastası olduğunu beyan etmesine rağmen darp edildiğini anlatan göçmen kapatıldığı yerden çıkabilmek için kırdığı camın parçasıyla kendini yaraladığını, bunun üzerine saatler sonra doktora götürüldüğünü, doktorun da kendisi için, “Bu kişiye kalp hastası olduğu için sevk vermiştim, neden göndermediniz?” dediğini aktardı. Filistinli göçmen kapatıldığı yerde, olaylarla ilgisiz Somalili bir göçmenin de işkence gördüğünü söyledi. Somalili göçmenin ise Adli Tıp’a gönderilmediği anlaşıldı.

İzmir Barosu avukatları Ayşegül Karpuz, Duygu İnegöllü ve Gizem Metindağ, dün akşam saatlerinde, göçmenlerin iki gün önce işkence gördükleri iddiaları üzerine GGM’ye gitti. Avukatlar, burada görüştükleri göçmenlerde darp izlerini görünce tutanak düzenledi. Özellikle iki göçmende yoğun darp izi tespit eden avukatlar, geç saatlerde Karşıyaka Adliyesi’ne giderek, nöbetçi savcıya durumu bildirdi.

Kelepçe ile götürüldüler

Savcının talimatı üzerine gece yarısı iki göçmen Adli Tıp’a sevk edildi. Hükümlü veya tutuklu olmamalarına rağmen göçmenlere kelepçe takılmasına avukatlar tepki gösterdi ancak kelepçeleri çıkartılmadı.

Adli Tıp, Filistinli ve Suriyeli iki göçmene yoğun darp edildiklerine yönelik rapor verdi. Raporda, göçmenlerin sırt, kol, bacak bölgelerinde ekimozların olduğu belirtildi. Darp edilmelerinin üzerinden iki gün geçmesine rağmen darp izlerinin açıkça görüldüğü tespit edildi.