Üniversitelerde “intihar” tepkisi

Anadolu Üniversitesi yemekhanesinde 21 yaşında bir gencin yaşamına son vermesi Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yapılan eylemlerle teşhir edildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 16 Ekim 2023
  • 23:30

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde 21 yaşındaki R.A. yaşamına son verdi. Öğrencinin ekonomik problemlerini aşamaması dolayısıyla yaşamına son verdiği öne sürüldü.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencileri, ekonomik problemleri dolayısıyla intihar ettiği iddia edilen sıra arkadaşları R.A'nın ölümü üzerine eylem yaptı.

Öğrenci toplulukları ve gençlik örgütlerinin çağrısıyla yemekhane önünde bir araya gelen öğrenciler, İletişim Fakültesine yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında sık sık "Müşteri değil öğrenciyiz", "Yoksulluğa teslim olmayacağız' sloganları atıldı.

İletişim Fakültesi önünde toplanan öğrenciler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Bir üniversite öğrencisini, borçları ve geçinemediği için canına kıyacak kadar çaresiz bırakan kapitalist sistemden, alacağımız bir gelecek var" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Dün okuldan bir sıra arkadaşımızın üzücü haberiyle sarsıldık. Henüz 21 yaşındaki, bizle aynı yemekhanede yemek yiyen arkadaşımızı ekonomik koşullar ve özel olarak borçları yüzünden kaybettik.”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Kapitalist sistem ve iktidardaki temsilcilerinin yarattığı halihazırdaki ekonomik koşulların üzerine, bir de yemekhane ücretlerine zam yapan ve üniversiteyi sermayeye peşkeş çeken okul yönetimi, arkadaşımızı kaybedişimizin sorumlularından biridir.”

Açıklamada son olarak şu çağrı yapıldı:

“Bir üniversite öğrencisini, borçları ve geçinemediği için canına kıyacak kadar çaresiz bırakan kapitalist sistemden, alacağımız bir gelecek var. Hiçbir sıra arkadaşımız yalnız ve çaresiz değildir! Bizleri geleceksizliğe mahkûm edenlere karşı dayanışmamızı ve mücadelemizi yükseltelim."

İstanbul Üniversitesi yemekhanesinde tepki gösteren öğrenciler şunları ifade etti:

“Gençlerin yoksulluk, borç ve geleceksizlik sebebiyle intihar ettiği bir ülkede yaşıyoruz. Dün Anadolu Üniversitesi yemekhanesinde sıra arkadaşımız Resul arkasında bir not bırakarak yaşamına son verdi. Bizleri yoksulluğa mahkûm etmek isteyenlere karşı ayağa kalkalım. Geleceksizlik kaderimiz olamaz. Sen de sesini yükselt, mücadeleye katıl!”

Yıldız Teknik Üniversitesi yemekhanesinde Kaldıraç Üniversite adına yapılan konuşmada şunlar ifade edildi:

“Dün Anadolu Üniversitesi’nde bir arkadaşımız borçları yüzünden kendini asarak intihar etti. Bu intihar değil, cinayet. Borçları yüzünden intihar etti. Hangimizin borcu yok! Borcu olanlar masalara vurarak ses çıkartabilir. Ses çıkartmak için illa birimizin bu yemekhanede intihar etmesini beklememiz gerekmiyor. Sibel Ünli’yi unutmadık! Arkadaşlarımızın hesabını soralım!”