Gediz kirlilik tehdidi altında

Gediz Nehri, arıtma tesisi faaliyete geçirilmediği için yoğun kirlilik tehdidi altında ölüme terk edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Mayıs 2021
  • 10:30

Ege Bölgesi’nin tarımsal su kaynaklarından biri olan Gediz Havzası’ndaki kirlilik gündeme getirildi. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen tarım arazilerinin büyük tehdit altında olduğunu belirtti.

“Bedelini çok ağır öderiz”

Başevirgen, Gediz Nehri’ne dökülen Alaşehir Çayı’ndaki kirliliğin sebebinin denetimsizlik olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bölgede 40 tane tarımsal işletme var ve hiçbirinde arıtma tesisi yok. Belediyenin arıtma tesisi faaliyete geçirilmedi. Gediz Nehri’nin ekolojik denge için oldukça büyük bir önemi bulunuyor. Gediz’e Kum ve Nif Çayı olmak üzere yan dereler, sanayi ve belediyelerin olduğu her yerden kirlilik akıyor. Sıcaklıkların artması ile birlikte sular çekiliyor ve nehir dibindeki balçık açığa çıkıyor. Etrafa çok ağır bir koku yayılıyor. Özellikle toprağa karışan ağır metaller ve kimyevi atıklar tarımsal ürünlerin verim ve kalitesini düşürüyor. Ova göz göre göre ölüme terk edildi. Bu kirliliği görmezden gelmeye devam edersek bedelini çok ağır öderiz.”

“Eylem planı ne durumda?”

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca, 2018 yılında Gediz Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmalarla nehrin temizlenmesi konusunda büyük bir aşama kaydedildiğinin söylendiğini hatırlatan CHP'li Başevirgen şu ifadelere yer verdi;

“Gediz Havzası'nın hedeflenen hali bu yaşanan durum olmadığına göre, bunca yıl eylem planı adı altında hangi çalışmalar yapıldı? Eylem planı her ne kadar Gediz Nehri'nin ıslahı için hazırlanmış olsa da, gelinen noktada durum içler acısıdır. Bakanlık tarafından dişe dokunur hiçbir çalışmanın yapılmadığı ortadadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı'na bir kez daha seslenerek, bu kirliliğe bir an önce son verecek çalışmaları yapmalarını ve projenin gerçekten uygulamaya geçirilmesini sağlamalarını ivedilikle talep ediyoruz"