Nehirleri susturmak halkları susturmak demek

"Mapuçilerin tapınağı yoktur, tüm dünya tapınağımız" diyen Moira Millan, Hasankeyf'te Dicle için dua edecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mayıs 2013
  • 10:56

“Topraklarımız hem yüksek hem de suyu bol. Etrafı el değmemiş ormanlarla çevrili” diyor Güney Arjantin ’in Patagonya bölgesinde yaşayan Mapuçi halkının önde gelen aktivistlerinden Moira Millan. Halklarının hem Arjantin hem de Şili tarafından yıllarca baskı altında tutulduğunu anlatarak; “Devletlerin ‘gelişme ve kalkınma’ politikaları sonucunda kendi topraklarımızda mülteci olduk. Ormanlarımız kesildi, topraklarımız sular altında bırakıldı, çitlerle çevrildi” diyor.

Millan, 1999’da Pillán Mahuiza adlı Mapuçi topluluğuyla yaşamak ve bölgeyi delik deşik eden altın madenciliğine karşı mücadele etmek üzere dağlara yerleşti. Mapuçilerin altın madenlerine karşı mücadelesi, Corcovado Nehri’ne 6 barajın inşa edileceğinin ve evlerinin 70 metre su altında kalacağının duyulmasıyla 2005’te HES mücadelesiyle birleşti. Dava açmaktan yol kesmeye uzanan taktikler sonucunda baraj hâlâ yapılamadı. “12 bin yıldır o topraklarda yaşadığımıza göre özsavunmayı iyi biliyoruz. Silahımız olmasa da en azından ne yiyip ne içeceğimizi biliyoruz. Dünyanın en iyi avukatlarını tutabilirsiniz ama özgücünüz yoksa mücadelede ayakta kalamazsınız” diyor Millan. Arjantin hükümetinin kendisini ‘kalkınmaya karşı bir terörist’ ilan ettiğini anlatan Millan, “Herhalde hakkında en çok dava açılan Mapuçi benim” diyor ve ekliyor: “Biz militer bir mücadele vermiyoruz, kültürümüzde böyle bir şey yok. Ama protestolarda burada olduğum gibi ‘uygar’ göründüğümü de sanmayın!”

 

‘Dicle’yi katletmesinler’

Doğa Derneği’nin ‘Dünya Nehirler Konferansı’ için İstanbul ’da konuşacak Millan buradan da Hasankeyf’e gidecek. Millan “Kürt halkının bize çok benzer bir geçmişleri var. Biz de buraya Hasankeyf’teki baraja karşı dayanışmaya güç vermeye geldik. Oraya gittiğimde dua ederek bir seremoni düzenleyeceğim. Mapuçilerin tapınağı yoktur, bütün dünya bizim tapınağımız. Bunu Arjantin hükümetine de söylüyoruz. Nehir kenarında bir seremoni düzenleyeceksek hükümet de bunu durdurmaya çalışıyorsa, bunun sinagog veya camileri yok etmekten farkı yok. Doğadan bir varlık kaybolunca kültürümüzden de kayboluyor. Nehirleri susturmak halkları susturmak demek. Dicle’yi katletmesinler!”

Radikal / 18.05.13

İLİŞKİLİ HABERLER