“Gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu”

DFG’nin Şubat ayı “Gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu” açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mart 2022
  • 22:30

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) “2022 Şubat Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu"nu açıkladı. Raporda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Ukrayna’lı gazeteci Yevhenii Sakun’un öldürüldüğü hatırlatılarak "Nedeni ne olursa olsun, gazetecilere dönük saldırıları kabul etmiyoruz” denildi.

Ses Kocaeli Gazetesi sahibi Güngör Arslan’ın uğradığı silahlı saldırıda öldürüldüğü belirtilen raporda şunlar ifade edildi:

“Umuyoruz ki, Arslan’ın katilleri tüm açıklığıyla ortaya çıkarılır ve yargılanır, bu cinayet de katledilen onlarca Kürt gazetecinin dosyası gibi karanlığa mahkum edilmez”

Raporda gazetecilere yönelik yargılamalar şöyle aktarıldı:

"Yargılanan gazetecilerden Mehmet Şahin, Deniz Yücel, Selda Manduz, Durket Süren ve Berivan Altan 16 yılı aşkın cezayla cezalandırıldılar. Bu durum da gösteriyor ki Türkiye’de gazetecilik halen suç olarak görülmekte. İktidar, ‘gazetecilik yapabilirsiniz, ancak bizim izin verdiğimiz kadar!’ gibi bir yaklaşıma sahip. Elbette bizler bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Gazeteci kimsenin askeri değildir ve kimsenin emir ve fermanıyla hareket etmez. Sizlerin de bu gerçeği görmeniz ve her ne kadar gönlünüzce olmasa da kabul etmeniz lazım.”

Raporda, gazetecilerin yaşam hakkı ve güvenliğine ilişkin şu veriler paylaşıldı:

“1 gazeteci öldürüldü, 3’ü saldırıya uğradı, 3’ünün evine baskın düzenlendi, 7’si gözaltına alındı, 3’ü tutuklandı, 3 kötü muameleye maruz kaldı, 2’si tehdit edildi, cezaevindeki bir gazeteciye yönelik ihlal yaşandığı, 11 olayda gazetecilerin haber takibi yapması engellendi.”

Ayrıca raporda, Şubat ayında bir gazetecinin işine son verildiği belirtilerek şu veriler sıralandı:

“*RTÜK 10 basın kuruluşuna 16 kez ceza kesti,

*7 kitap, 3 derginin 10 sayısı, 2 gazetenin 21 hakkında toplatma kararı,

*11 olaya ilişkin yayın yasağı kararı alındı,

*2 internet sitesi kapatıldı,

*169 habere erişim engelli getirildi,

*38 sosyal medya içeriğine erişim engelli getirildi.”