ATO’dan hekimlerle ilgili açıklama

Ankara Tabip Odası, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve şiddetten uzak çalışma hayatı için taleplerini sıraladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ağustos 2024
  • 09:30

Ankara Tabip Odası (ATO), yaptığı iki ayrı açıklamada emekli hekimlerin geçim zorluğuna ve sağlıkta şiddete dikkat çekti.

ATO açıklamasında, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra şiddetten uzak çalışma hayatı için taleplerini sıraladı.

Açıklamada şunlar denildi:

"Haziran 2021'de Ankara'da hastası tarafından bıçaklı saldırıya uğrayan asistan hekim Ertan İskender de maruz kaldığı olayın psikolojik etkileri sebebiyle çalışmakta ve hastalarına bakmakta zorluk çektiğini dile getirmiş ve istifa etmişti. Ne var ki, yıllardır 'paragöz', 'doktor efendi', 'vergi kaçakçısı' gibi söz ve ithamlarla mesleğimizi itibarsızlaştıranlar; hekim emeğini değersizleştirerek bu ortamı yaratanlar, herhangi bir sorumluluk duymamaktadır. Başta sağlıkta şiddet ve özlük haklarındaki sorunlar olmak üzere, sağlık sistemindeki ve işgücündeki krize gözlerini kapamakta, 'giderlerse gitsinler' diyerek hekimleri sorunlarla baş başa bırakmaktadırlar."

ATO'nun şiddete dair talepleri şöyle:

“Türk Tabipleri Birliği tarafından taslağı hazırlanan Şiddet Yasası yürürlüğe konmalı ve failleri cezalandıran caydırıcı yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

Hastayı müşteri, hastaneleri AVM gibi gören Sağlıkta Dönüşüm Projesi sona erdirilmeli, toplum sağlığını önceleyen kamucu, planlı, eşitlikçi bir model uygulanmalıdır.

Sağlık hizmetleri siyasi popülizmin nesnesi olmaktan çıkarılmalı ve sağlık okur-yazarlığı eğitimi verilmelidir.”

Şiddetin yanı sıra emekli hekimlerin yaşam zorluklarına dair de açıklama yapan ATO önerilerini şu şekilde sıraladı:

“Emekli hekim maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır, hekimlik mesleği toplumsal karşılığı bakımından biriciktir, toplumsal faydası ve değeri bakımından tartışılmaz ve karşılaştırılamaz nitelikteki bu mesleğin emekli mensuplarına da hak ettiği bir aylık bağlanmalıdır.

Farklı sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan hekimler arasındaki gelir adaletsizliği giderilmeli ve bütün kurumlar için yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmalıdır.

Emekli hekimlere ödenen ek ödemelerde çalışan- çalışmayan ayrımı gözetilmeden tüm emekli hekimleri kapsayacak düzenlemeler yapılmalıdır.

SGK emeklisi hekimlerin çalışması durumunda maaşlarından yapılan yüksek kesintilere son verilmelidir.

7200 ek gösterge çalışan ve emekli bütün hekimlere yönelik olarak ayrımsız şekilde hayata geçirilmelidir.

Emekli hekimlerin evde bakım hizmetleri ve huzurevi gereksinimleri için bir an önce yasal düzenlemeler yapılarak hayata geçirilmelidir.”