Esenyurt Üniversitesi 35 akademisyeni işten çıkardı

YÖK’ün özel üniversitelerde de öğretim görevlilerine eşit ücret kararı almasından sonra Esenyurt Üniversitesi, 35 akademisyenin sözleşmelerini yenilemeyerek işlerine son verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Temmuz 2020
  • 15:50

Okan Üniversitesi ve Altınbaş Üniversitesi’nden sonra İstanbul Esenyurt Üniversitesi de 35 akademisyenin sözleşmesini yenilemedi. Yükseköğretim Kurulu’nun, ‘Devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin maaşları eşit olacak’ kararının ardından birçok vakıf üniversitesinde işten çıkarmalarla ilgili kaygılar sürüyor. Akademisyenler ise YÖK’ü, sorumluluk almaya davet ediyor. 

Okan ve Altınbaş’tan sonra şimdi de Esenyurt Üniversitesi

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışanların eşit ücretli maaşa tabi tutulması yönünde geçtiğimiz ay karar aldı. YÖK, bu kararın önümüzdeki dönemde uygulamaya konulmasını isterken birçok vakıf üniversitesi, akademisyen ve üniversite personelinin işine son verme yoluna gitti. Okan Üniversitesi emekli profesörleri ücretsiz izne gönderdi, buna tepki gösteren Prof. Levent Sevgi’nin de sözleşmesini feshetti. Altınbaş Üniversitesi de geçtiğimiz aylarda 70’e yakın akademisyenin ve personelin sözleşmesini feshetti. Üniversitelerin almış olduğu kararlar tartışılırken bir haber de İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nden geldi.

“Nasıl iş bulacağız”

Esenyurt Üniversitesi pandemi döneminde evden çalışma sistemine geçti. Geçtiğimiz Mayıs ayında da kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Öğretim görevlileri uzaktan eğitimle bu dönemi bitirdi. Yükseköğretim Kurulu da vakıf üniversiteleri ve devlet üniversitelerinde çalışan akademisyenlere eşit ücret verilmesi yönünde karar verdi. Tüm vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenler gibi Esenyurt Üniversitesi’nde çalışan akademisyenler de YÖK’ün eşit ücret kararına sevinirken önlerinde tebligatlar gördü. Şimdilik meslek yüksek okulunda ve diğer fakültelerde 35 kişinin sözleşmesi yenilenmedi. Sendikalar ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği vakıf üniversitelerinin bu kararını, ‘sömürü’ olarak görüyor. Daha fazla maaş vermek istemeyen ve 4 akademisyenin yapacağı işi bir akademisyene yüklemek isteyen vakıf üniversitelerine tepki gösteren meslek örgütleri de, YÖK’e, “Tavır alın” çağrısı yapıyor. Sözleşmeleri yenilenmeyen akademisyenler ve personeller de, “Bu dönemde, diğer vakıf üniversiteleri de işten çıkartma yaparken nereden, nasıl iş bulacağız?” sorusunu soruyor.