ABD’de yayınlanan Forbes dergisinin ‘Küresel 2000: Dünyanın En İyi İşverenleri’ listesinde Türkiye’den 5 şirket de yer aldı.
60 ülkeden şirketlere ilişkin yapılan araştırmada çalışanlara yapılan anketler sonucu oluşturulan 2 bin şirketin yer aldığı listede Türkiye’den de 5 şirketin ismi yer aldı. Listede, Koç Holding 94’üncü, Sabancı Holding 220’nci, Ford Otosan 384’üncü, Türk Hava Yolları 441’inci, İş Bankası 493’üncü sırada yer aldı.
Koç Holding krizin faturasını işçiye kesiyor
Listede hem Ford ile hem de holding olarak yer alan Koç tekelinin servetini elde ederken nasıl bir işçi sömürüsünü hayata geçirdiği, hakkını arayan işçileri gözünü kırpmadan kapı önüne koyduğu metal işçileri tarafından iyi bilinmektedir.
Hatta yıllarca sömürdükleri işçilerin sırtından geçinen bu asalaklar kendi yarattıkları krizi de fırsata çevirerek bugün yine işçileri bir yıkım ile karşı karşıya bırakıyorlar. Koç Holding, kendi bünyesindeki fabrikalarda haftalık çalışma sürelerini, vardiyaları düşürerek aynı işi daha az işçi ile çıkarma adımlarının ardından şimdi de işten atma saldırılarını daha ileri bir boyuta taşıdı. Bu “iyi işveren” şimdi de Tofaş’ta isteyen işçilerin ‘kendi istekleri’ ile işten ayrılmaları için tazminata ek olarak 3 brüt maaş vereceğini açıkladı. Tabi bunu yine kendisine uşaklık eden Türk Metal aracılığı ile işçilere duyurdu.
Türkiye kapitalizminin ilk yılarından beri sürekli olarak sömürü çarkı üzerinden büyümesini sürdüren, Sabancı Holding de hem holding olarak hem de İş Bankası ile listede yer aldı. 305 işçiyi topluca işten atan THY de bu listede yer alıyor. THY yönetiminin taleplerine kulak tıkamasına karşı greve çıkan 305 THY çalışanı 2012 yılında işten atılmıştı. THY yönetiminin sendika düşmanlığı devam ederken geçtiğimiz Nisan ayında da 7 kabin ve kokpit personeli işten çıkarılmıştı.
Listedeki ilk 20 şirket
‘Küresel 2000: Dünyanın En İyi İşverenleri’ listesindeki ilk 20 şirket şu şekilde:
1- Alphabet/ABD
2 – Microsoft/ABD
3 – Apple – ABD
4 – Walt Disney – ABD
5- Amazon.com – ABD
6- CNOOC – Hong Kong
7- Daimler – Almanya
8- Kasikornbank – Tayland
9- Celgene – ABD
10- BMW Group – Almanya
11- Bank Mandiri – Endonezya
12- Japan Exchange Group – Japonya
13- MGM Resorts – ABD
14- China Petroleum Engineering – Çin
15- Siemens – Almanya
16 – Volkswagen Group – Almanya
17- IBM – ABD
18- Salesforce.com – ABD
19- Vicinity Centres – Avustralya
20- Siam Commercial Bank – Tayland