"Emeğin, hak arama yolları birleşik mücadele ile açılır!"

KESK anma ve grev yasaklarına karşı yaptığı açıklama ile "Emeğin, hak arama yolları birleşik mücadele ile açılır!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Ekim 2020
  • 15:45

KESK Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin anılması eylemlerine saldırılar, Adana ve Mersin'de grev yasaklamasına karşı yaptığı açıklama ile "Emeğin, hak arama yolları birleşik mücadele ile açılır!" diyerek mücadele çağrısı yaptı.

Koronavirüs salgınının işçi, emekçilerin koşullarını daha kötüleştirdiği belirtilen açıklamada şunları ifade etti:

"Siyasi iktidar ise salgından ve salgınla birlikte derinleşen ekonomik krizden en çok etkilenen dar gelirli, yoksul, ücretli kesimleri koruyucu politikalar geliştirmek yerine emeğin, emekçilerin mevcut sınırlı haklarını bile ortadan kaldıran adımlara ger gün bir yenisini ekliyor."

Bir haftada anmalara ve İSİG eylemine saldırıldı, grevler yasaklandı

"Sadece son bir hafta içinde yaşananlar bile tek başına temel insan haklarını, emeği yok sayan hukuksuzluğun baskı ve şiddet politikalarının kalkanı haline getirildiğini göstermektedir" denilen açıklamada Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler için yapılan saldırılar ve grev "erteleme" adıyla yasaklamaları, Ankara'da İSİG eylemine saldırı hatırlatıldı.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

"Bu ülkede halkın güvenliğini, sağlığını, huzurunu, kamu düzenini tehdit edenler:

*İşçilere, emekçilere 19. Yüzyıl kölelik koşullarını dayatan, ülkeyi sermaye için ucuz iş gücü cennetine çevirip buna karşı hak arama yollarını kapatanlardır.

*Grev yasaklarının kapsamını genişleten, “erteleme” adı altında 7’si “OHAL’den istifade” olmak üzere toplam 17 grevi “yasaklayarak yüz binlerce işçiyi, patronlara istediklerinden daha fazlasını veren Yüksek Hakem Kurulu (YHK) kararlarına mahkum edenlerdir.

*İşçilerin, emekçilerin insanca çalışma ve yaşam taleplerine kulak tıkayan, sendikal mücadelesini ‘suç’ olarak görenlerdir.

*Salgın döneminde bile patronların, sermayenin yüzünü güldürmeye devam eden, milyonlarca işçinin, emekçinin, dar gelirlinin kırıntılarla yetinmesini, her türlü, haksızlığı- hukuksuzluğu sineye çekmesini bekleyenlerdir.

Birleşik mücadele çağrısı

KESK olarak emeği yok sayan, işçilerin, emekçilerin anayasal haklarını kullanmasını engelleyen, hukuksuzluktan beslenen tüm baskı ve şiddet politikalarını kınıyoruz.

Hak arama yollarımızı kapatmaya dönük girişimlere karşı başta konfederasyonlar ve sendikalar olmak üzere tüm emekçileri, işçileri emeğin birleşik mücadelesini örmek için omuz omuza vermeye çağırıyoruz."