Ekonomide “benzeri görülmemiş” küçülme bekleniyor

Fitch Ratings, bu yıla ilişkin ekonomik daralma beklentilerini güncelledi. Küresel ekonominin yüzde 3,9 küçülmesini bekleyen kuruluşun ay başında yaptığı küçülme tahmini yüzde 1,9’du.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Nisan 2020
  • 17:14

Koronavirüs salgınıyla birlikte insanlığa hiçbir gelecek sunmadığı gözler önüne serilen emperyalist kapitalizm, ekonomik alanda da büyük bir yıkımla karşı karşıya. Henüz bir dizi belirsizlikle devam eden salgın sürecinin, ekonomik alanda yol açacağı krizin sonuçları da tam olarak kestirilemiyor.

Küresel ekonomiye ilişkin tahminlerini güncelleyen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bu yılki küçülme beklentisini “benzeri görülmemiş” olarak tanımladı. Bu ay başında yayınladığı raporda, dünya ekonomisinin 2020 yılında yüzde 1,9 küçüleceğini tahmin eden kuruluş, bu tahminini yüzde 3,9 olarak güncelledi.

Fitch’in daha önceki küçülme tahminlerine kıyasla en büyük değişim kaydeden bölgenin Avrupa Birliği olduğuna işaret edilen raporda, AB ekonomisinin bu yıl yüzde 7 küçüleceği öngörüldü. Önde gelen AB ülkeleri arasında ekonomideki en büyük küçülmenin yüzde 8 ile İtalya’da gerçekleşeceği tahmin edilirken, İspanya için yüzde 7,5, Fransa için yüzde 7, İngiltere için yüzde 6,3, Almanya için yüzde 6,2 küçülme tahmininde bulunuldu.

Çin’de yüzde 0,7’lik büyüme bekleniyor

Koronavirüs salgınının tüm ekonomileri etkileyeceğine dikkat çekilen raporda, Çin’deki büyümenin yüzde 0,7 ile sınırlı olacağı belirtildi. ABD ekonomisinin yüzde 5,6 küçülmesi beklenirken Japonya’nın yüzde 5 küçüleceği öngörüldü.

“Yükselen ekonomiler” için tahminler de olumsuz şekilde güncellendi. Bu ülkelerde fiyatlarda düşüş, sermaye kaçışları ve daha az esnek koşullar nedeniyle ekonomik etkilerin daha fazla olacağı ifade edildi. Bu kategorideki ülkelerin toplam ekonomisinin yüzde 0,5 küçülmesi bekleniyor. Türkiye ekonomisi için küçülme tahmini ise yüzde 2 oldu.

Fitch Ratings, dünya çapında ekonomi alanındaki belirgin yıkımın bu yılla sınırlı kalacağını tahmin ediyor. Kuruluşun, gelecek yıla ilişkin tahminlerinde büyüme beklentileri göze çarptı. 2021’de küresel ekonominin yüzde 5 büyüyeceği tahmin edilen raporda, AB bölgesinin ve ABD’nin de yüzde 4,3 büyüyeceği öngörüsüne yer verildi.