EİB: Sloug gemisi söküme hazırlanıyor!

Ege İşçi Birliği, tepkilere rağmen Aliağa’ya getirilen 6 bin ton zehir içeren Sloug gemisinin Şimşekler firmasında söküme hazırlandığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Nisan 2024
  • 17:31

Libya açıklarında 30 yıldır kimyasal depolayan ve 6 bin ton kimyasal atık içeren Sloug isimli gemi tepkilere rağmen geçtiğimiz sene Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne getirilmişti.

Ege İşçi Birliği (EİB) geminin Şimşekler firmasında İstanbul’dan gelen bir ekip tarafından söküme hazırlandığını duyurdu. EİB’in sosyal medya hesabında yer alan paylaşım şu şekilde:

“Şimşekler Gemi Söküm’e gelen Sloug Gemisi söküme hazırlanıyor!
Şimşekler Gemi Söküm’e gelen, gemi sahibi ile davalık olan Sloug gemisi İstanbul'dan gelen bir ekip tarafından hazırlanıyor. Boruların söküldüğü ve kimyasalların depoları hala durduğu ve ayrıştırılacak maddelerin gemiden çıkarılacağı konuşuluyor.
Tehlikeli envanter raporu hala kamuoyuna açıklanmayan Sloug gemisinde Mısır'da kullanıldığı dönemde boyunca denizde depo alanı kullanılıyordu. Gemi sahibi açtığı davada geminin sökülmesi durumunda çevre felaketi olacağı dile getirmişti. Birçok soru işareti bulunan gemide söküme hazırlık adı altında yapılan işlemlerde gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı ise bilinmiyor. Karada depolanmayan ve denizde açıkta depolanan ürünlerin ağır kimyasallar içerebileceği, petrol vb. artıkların olabileceği ve asbest miktarının yoğun olma durumu hakkında soru işareti hala yerini korumaktadır.
Birçok soru işareti barındıran, depolama olarak kullanılan bir geminin sökümü ancak şeffaflık ve sermayeden bağımsız denetimler yapılarak gerçekleşebilir.
Gemi söküm işçisi dostlar; bilinmez bir bomba olan, yağ ve atık dolu olan bu gemiye gerekli önlemlerin alınmadığı açıktır. Şartlarımız iyice kötüleştiği, gemilerin azalması nedeni ile ücretlerin açlık sınırına gerilediği ve işçilerin yaşam ve çalışma koşullarının bilinçli bir tarzda geriletildiği gemi söküm havzasında canımız patronlara zenginlik olarak dönmesine izin verilmemelidir. Bu geminin sökümünü kabul etmeyin. Bu durum sadece sizi değil bütün Aliağa halkını etkileyecektir. Dün söylediğimiz gibi bugünde yapılması gereken firma firma temsilciler üzerinden bir araya gelmek, örgütlenmek, mücadele etmek ve insanca bir yaşam istemektir. Gelin birlikte tüm olumsuzluklara karşı birliğimizi kuvvetlendirelim."