“Gemi söküm tesisleri yaşam sorununa dönüştü”

İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu, Aliağa’ya gelen İtalyan menşeili asbest yüklü gemi ve denizaltılar hakkında basın açıklaması düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Nisan 2024
  • 09:30

Daha önceki dönemde de asbest, zehirli kimyasallar ve kanserojen maddelerle yüklü gemilerin söküm işlerinin yapıldığı Aliağa’ya, geçtiğimiz aylarda İtalyan menşeili 7 adet araç daha geldi. Araçlardan bazılarının söküm işlerine başlanırken hiçbir aracın söküm işlemi için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu istenmedi.

İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu, Aliağa’ya gelen asbest ve zehirli kimyasal yüklü İtalyan savaş gemilerine karşı basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı okuyan TMMOB İzmir Sekreteri Aykut Akdemir Türkiye’deki yasal mevzuatın yetersiz kaldığına dikkat çekerek “adeta gemi geri dönüşüm tesislerinin çevreyi ve doğayı katletmesinde bir sakınca olmadığı ve denetimlerin şeklen yapıldığı ‘kanun üstünde’ bir bölge statüsü kazandığı görülmektedir” dedi.

Açıklamada İtalyan donanmasına ait hurdaya çıkarılan gemilerin Aliağa’ya getirildiği belirtilerek şöyle devam edildi:

“Aliağadaki gemi söküm tesisleri yaşam sorununa dönüştü. 1960’lı yıllara kadar balıkçılık ve tarımla geçinen bir sahil kasabası olan Aliağa’nın Sanayi Bölgesi ilan edilmesinden bugüne geldiğimiz süreçte; bölgede giderek büyüyen petrokimya endüstrisi, demir çelik tesisleri, bu tesislere hammadde sağlayan gemi söküm tesisleri yan sanayiler ile ağır sanayi, İzmir Kenti bütününde çevre ve halk sağlığını tehdit eden yaşam sorununa dönüşmüştür. Aliağa Bölgesinin çevresel yük ve kirlilik taşıma kapasitesinin aşılmış olduğu bilimsel ve kurumsal raporlarla defalarca ortaya konmuş, son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen TUBİTAK ve Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü ortaklığında yapılan çalışma ile gerçekleştirilen Mevcut Durum tespitinde bilimsel veriler ve güncel ölçümler ile kirlilik bir kez daha ortaya konmuştur.”

“Aliağa kapasitesini doldurmuştur”

Açıklamanın devamında Aliağa’nın Türkiye’deki tek gemi söküm tesislerine sahip olan ilçe olduğu ve kapasitesini doldurduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“Bu nedenle özel işletim koşullarının gerekli olduğu bir yerdir. Bu nedenle de şeffaf, çalışan sağlığı, çevre ve halk sağlığı ile doğayı koruyan bir perspektifle süreç yürütülmelidir. Yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması için, gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı hem gemi söküm tesislerinin hem de tüm Aliağa'da bulunan ağır sanayi tesislerinin işletim koşulları etkin bir şekilde denetlenmelidir. Ayrıca kapasite artışı ve yeni tesislerin açılmasına izin verilmemelidir. Aliağa’da çevresel mevzuata aykırı işlem yapan, çevre ve halk sağlığı sorunu yaratan işletmelerde gemi sökümüne son verilmelidir. Gemi Sökümü sürecinin bilimsel ve teknik değerlendirmeleri ile etkin bir kamusal denetimle yürütülmesi için gerekli çalışmaların ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

İzmir’de meslek odaları, sivil toplum örgütleri, yaşam savunucuları; Gemi Söküm Tesislerinde gerçekleştirilen usulsüz işlemler, çevre ve halk sağlığını tehdit eden, sektör emekçilerinin yaşamına mal olan usulsüz işlemler ve uygulamalara karşı, ülkemizin ve Aliağa’nın atık çöplüğü haline gelmemesi mücadelesine vazgeçmeden devam ediyoruz."