Eğitim Sen'in açıklamasına polis engeli...

"Kayyum değil, demokratik özyönetim!"

Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Şube'nin Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü önünde yapmak istediği açıklamayı polis engelledi. Açıklama, Kuzey Kampüsü'nde Eğitim Sen temsilciliği önünde yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ağustos 2021
  • 15:27

Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube'nin Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü önünde yapmak istediği açıklamayı polis engellemedi. Açıklama Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü içinde bulunan Eğitim Sen temsilciliği önünde gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada üniversitelere dönük saldırı teşhir edildi. Açıklama da AKP eliyle cübbeleri polis postallarıyla ezilen, kapılarına kelepçe vurulan, siyasi iktidar karşısında el pençe durmaya zorlanan, akademisyenleri ihraç edilen, emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkûm edilen, öğrencileri hapse atıldığı yerlere dönüştürüldüğü vurgulandı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Öte yandan büyük bir direnişle gönderilen kayyum Melih Bulu’nun yönetimde kaldığı süreçte yaşanan tahribat tek adam rejiminin tahayyül ettiği üniversite konusunda yeterince fikir verecek örneklerle dolmuştur. Okula yıllardır büyük emekler veren ve öğrenciler tarafından çok sevilen Feyzi Erçin’in derslerine son verilmiş ve Boğaziçi Üniversitesi direnişinin hafızasını tutan, kamuoyunun haber almasını sağlayan Can Candan hocamızın görevine hukuksuz bir şekilde son verilmiştir. Hocalarımızın derhal görevlerine iade edilmesini talep ediyoruz.”

Açıklamada son olarak şunlar vurgulandı:

“Buradan siyasi iktidarı uyarıyoruz Boğaziçi’ne yeni bir kayyum göndermeyi aklınızdan geçirmeyin. Boğaziçi bileşenlerinin iradesine saygı gösterin! Üniversiteler bizimdir, tek adam rejimine ve onun kuklalarına asla teslim etmeyeceğiz! Tüm bileşenlerin ortak mücadelesiyle üniversitelerde özgür ve demokratik özyönetimleri inşa edecek, insan, toplum, doğa yararına üniversiteyi hep birlikte yaratacağız.”

“Bu mücadele daha yeni başladı”

Gazetecilerin içeri alınmaması üzerine Kuzey Kapısı önünde basına açıklama yapıldı. Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı Beyzade Sayın şunları vurguladı:

“Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube olarak başından beri üniversitelerde demokratik, özerk, özgür yönetimleri savunan ve bu modelin hayata geçirilmesi için insan, toplum, doğa yararına üniversiteleri kuracağımız günler için mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu mücadele daha yeni başladı.”

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik Boğaziçi bileşenlerinin kayyım rektöre karşı verdiği mücadeleyi selamlayarak başladığı konuşmasında şunları ifade etti:

“Bu direnişle birlikte atanan kayyım rektörün gitmesi, bilimsel, özgür ve demokratik eğitim mücadelesi verenler adına önemli bir kazanımdır. Ancak yerine atanan kayyım da bir an önce gitmeli. Tüm üniversite bileşenlerinin katıldığı demokratik rektör seçiminin tüm üniversitelerde hayata geçirilmesi talebimiz için mücadelemiz sürecek. Üniversite yönetimlerine atanan rektörlere, dekanlara, senato üyelerine itirazlarımız sürecek.”

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul konuşmasında şunları ifade etti:

“Boğaziçi Üniversitesi kendi iradesini ortaya koymak için yaklaşık 7 aydır mücadele ediyor. Üniversite bileşenlerinin, öğretim üyelerinin, mezunlarının, öğrencilerinin iradesi için direniyor. Bu kampüsün kapısında kelepçeler vardı, kelepçeler gitti ardından Melih Bulu da gitti. Talebimiz açık ve net. Bu baskıcı rejimin tüm üniversitelerde sona ermesini istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul