Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul Şubeleri, yeni eğitim yılının açılışında basın açıklaması yaparak laik, bilimsel, parasız, kamusal, anadilde ve karma eğitim talebini yükseltti.
Eylem için saat 15.00'te Sultanahmet Meydanı'nda toplanılarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüyüş yapıldı.
“Karma eğitim tartışılmamalı”
Yürüyüş sırasında konuşma yapan Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Özlem Tolu laik, demokratik, bilimsel, anadilde ve karma eğitim istediklerini belirterek yetkililerin kimseye danışmadan adım attıklarına dikkat çekti. İhraç edilen kamu emekçilerinin işlerine geri döndürülmesini talep ederek öğretmen ihtiyacına karşın atanamayan öğretmenlerin varlığına ve kalabalık sınıflara değindi. Tasarruf tedbirleri adı altında yapılan kesintilerden bahseden Tolu karma eğitimin tartışma konusu bile yapılmaması gerektiğini söyledi.
Basın açıklamasını ise KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Zeliha Baksi okudu. Karma eğitimin sonlandırılmasına olanak veren yönetmelik değişikliğine dikkat çekilen açıklamada “tasarruf” adı altında eğitim bütçesinden kesinti yapılmasına karşın Diyanet’e devasa bütçeler ayrılmasına tepki gösterildi. Soru önergelerine meclisin verdiği yanıta göre en az 17 bin köy okulunun kapatıldığı, öğrencilerin tarikat ve cemaat yurtlarına gitmeye zorlandığı ifade edilen açıklamada okulların ihtiyaçlarının velilerden toplanan paralarla giderilmeye çalışıldığına, buna karşın özel okullara teşvik adı altında milyonlarca lira aktarıldığına dikkat çekildi.
“Yarım milyon atanmamış öğretmen var”
Ataması yapılmayan öğretmen sayısının yaklaşık yarım milyon olduğuna ve iktidarın bu konuda hiçbir adım atmamasına değinilen açıklamada, bu öğretmenlerin asgari ücretin dahi altında ücretlerle veya özel okullarda çalıştıkları, fabrika ve inşaatlarda iş cinayetlerine kurban gittikleri ifade edildi.
“Sendikal faaliyetleri suç sayarak işten atılan, mahkeme kararlarıyla suçsuzlukları kesinleştiği halde görevlerine iade edilmeyen, açığa alınan on binlerce eğitim emekçisinin bugün öğrencileriyle buluşması engellendi” ifadeleriyle süren açıklamada siyasal kadrolaşma ve baskılarla birlikte okulların kışla veya hapishaneye döndüğü belirtildi.
“Bu eğitim sistemi çocuklara katkı yapamaz”
“Okulların eğitim kurumu olmaktan adım adım uzaklaştırıldığı, öğrencilerin yarış atı gibi sınavdan sınava koşturulduğu, öğretmenlerin mülakat sınavı ile sözleşmeli istihdam edilerek esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı, siyasal kadrolaşmanın arttığı, eğitimde farklı dil ve kimliklerin dışlandığı, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği bir eğitim sisteminin ülkemize ve çocuklarımıza olumlu bir katkı yapması mümkün değildir” ifadeleriyle süren açıklama kamusal, parasız, laik, bilimsel ve karma eğitim talebi yinelenerek sonlandırıldı.
Eylemde "Laik bilimsel anadilde eğitim!", "Karma eğitim haktır tartışılamaz!", "Okullar öğretmensiz öğretmenler işsiz!", "Eğitim haktır satılamaz!", "Eğitim bütçesi kısıtlanamaz!" sloganları atıldı.
Kızıl Bayrak / İstanbul