Ebru Timtik’e Uluslararası İnsan Hakları Ödülü

Ludovic Trarieux Uluslararası İnsan Hakları Ödülü ölüm orucunda yaşamını yitiren Ebru Timtik ve tutuklu avukat Barkın Timtik’e verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Eylül 2020
  • 08:27

İnsan hakları için mücadele eden avukatlara verilen Ludovic Trarieux Uluslarası İnsan Hakları Ödülü bu yıl adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunun 238'inci gününde yaşamını yitiren Ebru Timtik ile tutuklu Barkın Timtik'e verildiği açıklandı.

Açıklama Perşembe günü Cenevre’de yapıldı. DW’nin haberine göre, Jüri Başkanı Bertrand Favreau, jürinin bu ödülle, “Türkiye’deki avukatların çektiği acıları dünyaya hatırlatmayı, biri 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve diğeri adil yargılanma talep ettiği için ölüm orucunda ölen iki kız kardeşi onurlandırmak ve şükranlarını” sunmak istediğini ifade etti.

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda bulunan ve 27 Ağustos’ta hayatını kaybeden Ebru Timtik, “DHKP-C silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay hapis cezasına ve Mart 2019 yılından beri cezaevindeki kardeşi Avukat Barkın Timtik ise “terör örgütü kurmak” suçlamasıyla 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmışlardı.

Ludovic Trarieux Uluslararası İnsan Hakları Ödülü, çalışmaları insan haklarının savunulmasını, hukukun üstünlüğünü ilerleten veya hoşgörüsüzlüğe ve ırkçılığa direnen herhangi bir Baro veya milliyetten avukatların tanınması için 1984 yılında Fransız Avukat Bertrand Favreau tarafından Bordeaux'da açıldı. Ödül, 1894 yılında Yüzbaşı Alfred Dreyfus'un haksız yere casuslukla itham edilerek Fransa'da yargılandığı davanın ortasında 1898'de İnsan Hakları Ligi'ni (LDH) kuran Fransız avukat Ludovic Trarieux'nün (1840–1904) adını taşıyor.

Ödül ilk kez 29 Mart 1985'te Güney Afrikalı lider Nelson Mandela'ya hapis yattığı sırada verildi.

2000 yılında avukat Eşber Yağmurdereli ödüle layık görülürken, 2012 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olduğu sırada 2009 yılında tutuklanan Muharrem Erbey'e verildi.

Jüri, 2016 yılından bu yana, eylemi, çalışması veya çektiği acılar ile insan haklarının savunulmasını gösteren bir baroya da "Jüri Özel Mansiyonu" ödülü veriyor. 2018 yılında Diyarbakır Barosu bu ödüle layık görülmüştü.