Diyarbakır Barosu Adli Yardım Binası’nda düzenlenen basın toplantısında Diyarbakır Kampüs Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri raporu açıklandı. ÖHD, Amed Barosu, İHD tarafından düzenlenen basın toplantısında ilk söz alan ÖHD Amed Şube Eşbaşkanı Gizem Miran hak ihlalleri hakkında genel bir bilgi verdi…
Ardından raporu Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Adile Salman okudu. Salman tutsaklardan aldıkları bilgi doğrultusunda şunları söyledi:
“Mahpuslar arasında yardımlaşma kapsamında; çoğu odalarda ihtiyaç bulunmasına karşın depolarda malzeme ve eşyaları bulunan bir mahpusun başka bir mahpusa hibe etmesine, ihtiyaçlarının karşılanmasına izin verilmeyerek mağduriyete yol açıldığı, birçok odada buzdolabı, televizyon vb. eksikliklerin bulunduğu ve bu ihtiyaçları karşılamaya maddi olarak imkânlarının el vermediğini, keyfi olarak da depolarda eşyaların tutuluyor. İstihbarattan gelen kişilerle görüşmeyi kabul etmediklerini idareye bildiren mahpuslara ‘avukatınız geldi’ şeklinde yanıltıcı bilgi verilerek zorla görüşme dayatılıyor. Kurum müdürüne sorunlarını koğuş olarak aktarmak için talepte bulunulmasına karşın tek kişi ile görüşmenin kabul edildiğini ve bu uygulama taleplerin iletilmesinde eksikliklere sebebiyet veriyor. Dilekçeyle belirtilen talepler karşılanmıyor.”
“Revirde kelepçeli muayene”
Koğuş ve hücre aramalarının saldırganca yapıldığını belirten Salman tutsaklara revirde kelepçeli muayenenin dayatıldığını ifade etti.
Salman raporun devamında hak ihlallerini şöyle sıraladı:
“*Yemeklerin besin kalitesinin düşük olduğu, yemek çeşitleri ve porsiyonlarının az olmasıyla birlikte yemeklerin yapılışında kullanılan ürünlerin hijyenik olmadığı belirtilmiştir.
*Ağır hasta mahpus Semire Direkçi, yaşadığı sağlık sorunlarından kaynaklı olarak, raporlarıyla birlikte cezaevi idaresine başvuruda bulunulmasına karşın, ortak yemek verilmesi sebebiyle yeterince beslenemediği… İki ayda bir olmak üzere belirtilen ayların sadece ilk haftasında kitapların kabul edildiği…
*Kitap kotasının 10 kitap olarak sınırlandırıldığı, okunan kitapların başka koğuşa gönderilmesine izin verilmediği…
*İç postanın ücretsiz olmasına dair yapılan itirazların mahkeme tarafından kabul edilmesine rağmen ücretin alınmaya devam ettiği…”
Bunların dışında yayın engellenmesi, fotoğrafların ailelere verilmesinin engellenmesi, ziyaretçi engellenmesi gibi hak ihlalleri sıralandı.