Hapishanelerde hak ihlalleri raporu

Van Barosu, ÖHD ve TUHAY-DER, Erzurum ve Karadeniz bölgesindeki hapishanelerdeki hak ihlallerini düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Temmuz 2023
  • 21:30

“Erzurum ve Karadeniz Bölgesindeki Cezaevlerinde Yaşanan Hak İhlali Raporu” açıklandı. Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, açıklamayı avukat Simin Atabay yaptı.

Atabay sağlığa erişim hakkı üzerine şunları söyledi:

“Bazı hapishanelerde ise hastaneye sevkler geç de olsa yapılmakla birlikte kolluğun ağız içi araması veya doktorun kelepçeli muayene dayatması sebebiyle insan onuruna aykırı olduğu için bu uygulamayı kabul etmeyen mahpusların hastane sevkleri gerçekleştirilmediği için tedavi olamadığı, mahpusların muayene ve tedavi edilmeden hapishaneye geri götürülmekte oldukları tarafımıza aktarılmıştır. Raporda ismi belirtilen mahpusların, jandarmanın ağız içi araması yapmaya çalışması ve mahpusların bunu kabul etmemesi sebebiyle hastaneye götürülmedikleri görüşülen mahpuslar tarafından tarafımıza aktarılmıştır.”

İletişim hakkı ihlallerini aktaran Atabay hapishanelerde yemek konusunda şunları söyledi:

“Yemeklerin doyurucu olmadığı ve çok az verildiği ve bazı hapishanelerde yemeklerin yenemeyecek kadar kötü olduğu, gerekli hijyen koşullarına uyulmadığı aktarıldı. Kantin fiyatlarının fahiş olduğu ve çeşitliliğin az olduğu bu nedenle birçok mahpusun kantindeki fahiş fiyatlardan ötürü ihtiyaçlarını gideremediği, maddi durumu iyi olmayan mahpusların ihtiyaçlarının diğer mahpuslar tarafından karşılanmasına izin verilmediği belirtildi.”

Derinleşen tecrite dikkat çeken Atabay, hak ihlallerine dayanak oluşturmanın aparatı olan Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri’nin kapatılmasını ve Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmeliğin iptal edilmesini istedi.

Atabay birebir örnekler vererek hasta mahpusların sağlığa erişim haklarının engellenmesini anlatarak bunun yaşam hakkı ihlaline neden olacağını vurguladı. Açıklama Van Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) adına yapıldı.