DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'den Taksim çağrısı

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB ortak açıklama yaparak 2024 1 Mayıs’ında Taksim’de olma çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Nisan 2024
  • 13:30

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB Beşiktaş’ta ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada 2024 1 Mayıs’ında Taksim’de olma çağrısı yapıldı. Bileşen adına açıklamayı DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün okudu.

Açıklamada insanca yaşam koşullarını zorlayan yoksulluğa değinilerek, demokrasi mücadelesinin 1 Mayıs’ın en asli gündemi olduğu söylendi. Açıklamanın devamında ITUC’un tüm dünyada başlattığı kampanya hatırlatılarak şunlar ifade edildi:

“Otoriter bir rejimin ağır baskıları altında hepimiz kölece çalışıp asgari yaşamaya mahkum ediliyoruz. Bu nedenle demokrasi mücadelesi 2024 1 Mayıs’ının en asli gündemlerinden biridir. 

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), bütün dünyada otoriter rejimlerin yükselişine, bu demokrasinin gerilemesine ve buna bağlı olarak işçi haklarının zayıflamasına karşı “Demokrasi İçin” başlıklı küresel bir kampanya başlatmıştır. 2024 1 Mayıs’ı ülkemizde ve dünyada, sermaye düzeninin ve bunlara bağlı otoriter rejimlerin tahrip ettiği demokrasiyi yeniden inşa edecek olan kolektif öznenin meydanlarda boy göstereceği tarih olacaktır.  

Ülkemizde de Taksim 1 Mayıs alanı keyfiliğe karşı hukukun, otoriter tek adam rejimine karşı demokrasinin simgelerinden biri olmuştur. 2013’ten beri hukuk dışı biçimde 1 Mayıs’lara kapatılan Taksim Meydanı’na dair Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz yıl Aralık ayında son kararını vermiştir. Doğrudan bu karardaki ifadelerle söylersek ‘1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır’ ve bizler de bu hakkı kullanacağız. 

Evet bu sene başta İstanbul Taksim Meydanı olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki 1 Mayıs meydanlarında coşkuyla, umutla buluşacağız.”

Basın açıklamasının ardından bir gazetecinin “Temsili bir Taksim kararı mı bu? Kitlesel çıkılacak değil mi?” sorusuna Görgün “AYM kararları var, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’ndayız” şeklinde yanıt verdi.

Başvuru olup olmadığının sorulması üzerine de başvuruda bulunulmadığı söylendi.