Dersim Katliamı'nda ölenler anıldı

HDP Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenleri online etkinlikle andı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mayıs 2021
  • 23:06

HDP, Dersim Katliamı’nın 84. yıldönümünde, katliamda yaşamını yitirenleri online düzenlediği etkinlikle andı. HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Nesimi Aday’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte ilk sözü HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü aldı. Dersim Tertelesi’nin sadece iki yıllık bir süreç olmadığını belirten Önlü, “Şu anda bulunduğum yerde önümde karakol var, ezan okunuyor. Tertele her türlü devam ediyor. Dersim inancına, diline, kültürüne, doğasına dönük tertele günümüzde devam ediyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor” dedi.

Önlü’nün ardından söz alan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül Dersim Katliamı öncesinde Koçgiri’de katledilenlerin Kürt halkı ve Alevi toplumu olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Koçgiri’de o zaman hala ocak sistemi vardır. Osmanlı ocak sistemini dağıtmak için çok büyük oyunlar oynadı, katliamlar yaptı. Dersim’de de birçok ocağımız var. Bunların da katliama tabi tutulduğunu görüyoruz. Dersim soykırımı, etnik olarak Kürt halkına inançsal olarak Alevi toplumuna uygulanan sistematik bir soykırım olup buradan tek kimlik yaratılmak istenmiştir. Kasım 1925’te çıkarılan ‘Tunceli Kanunu’ da bununla alakalıdır. Dersim katliamı bitmemiştir. Bugün Dersim’de kuşatmayla, barajla, yasak bölgelerle doğaya müdahaleyle, insanları sürgüne tabi tutmayla, dile, inanca müdahale etmeyle devam etmektedir. Tunceli Kanunu hala yürürlüktedir ve bugün tüm Kürdistan Tunceli kanunuyla yönetilmektedir.”

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker de konuşmasında “Bugün sembolik de olsa anma yapmak çok önemli. Bizim topraklarımızı kana bulayan bu faşist, tekçi zihniyet karşısında tüm farklı dillerin, kültürlerin bir arada yaşaması tek şansımız. HDP’nin bunu gündemine alması önemli bir ısrar. Umuyorum en azından pandemi koşullarından dolayı bu yıl yerine getiremediğimiz planlamamızı önümüzdeki yıl yerine getiririz. Katliamda yaşamını yitirenleri saygı ile anıyorum” dedi.

Etkinlik moderatör Nesimi Aday’ın konuşmasının ardından son buldu.