Depremin ikinci haftasında kaos sürüyor

Depremin ardından iki hafta geçmesine rağmen, enkaz kaldırma çalışmalarından depremzedelerin yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmasına dek birçok alanda yaşanan kaos sürüyor. Ortaya çıkan tablo devletin tüm kurumlarının aczini ortaya seriyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Şubat 2023
  • 13:50

Milyonların yaşamını etkileyen depremin üzerinden iki hafta geçti. İki hafta geçmesine rağmen, enkaz kaldırma çalışmalarından depremzedelerin yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmasına dek birçok alanda yaşanan kaos sürüyor. Ortaya çıkan tablo devletin tüm kurumlarının aczini ortaya seriyor.

Nehir kenarına çadır kent

Depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Diyarbakır’da, AFAD ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda Silvan yolu üzerinde, Dicle Nehri kenarında çadır kent kuruldu. Dicle Nehri kıyısında 190 bin metrekare alan üzerinde kurulan geçici barınma merkezinde 4 bin 200 çadır kurulacağı duyuruldu. Yaklaşık 15 bin kişinin barınacağı belirtilen çadır kentte, Dicle Nehri’nde yaşanabilecek olası taşkın ve sel nedeniyle depremzedeler yeni bir riskle yüz yüze bırakılıyor.

Moloz kaldırma çalışmalarında acele

AKP Şefi Erdoğan’ın bölgede inşaata hızla başlanacağını belirtmesinin ardından moloz kaldırma çalışmalarına hız verildi. Depremin 14’üncü gününde hala enkaz altında canlı kalanlar olmasına rağmen iş makinaları moloz kaldırma çalışmalarına başladı. Plansız, programsız, denetimsiz ilerleyen moloz kaldırma çalışmaları var olan kaosu derinleştiriyor. Depremzedelerin, kaybettikleri yakınlarının vücut bütünlüğü bozulmadan defnetme hakkını gasp eden bu tutum, Saray rejiminin aczini örtme çabalarından yalnızca biridir. Tablo, şehirleri hızla dümdüz etmek ve yeni inşaatlara başlamak için el ovuşturduklarını göstermektedir.

Öte yandan, kaldırılan molozlar içme suyu kaynaklarına boşaltılıyor. Antakya’nın Samandağ ilçesinde çöpler ve molozlar, 280'den fazla kuş türünü barındıran, bölgeden göç eden kuşların da dinlenme alanı olan Milleyha Kuş Cenneti'ne dökülüyor.

Çöp ve molozların döküldüğü alanlarda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilaçlama işleminin ardından kaldırma işlemlerine başlanacağı iddia edildi.

Adıyaman’da hemen yerleşim yerinin dibine, kontrolsüzce enkazlardan çıkarılan molozların boşaltıldığı da yansıyan haberler arasında. Asbest içeren enkaz tozunun bölgede bulunanları zehirleyebileceği belirtiliyor.

***

Bölgedeki bir başka sorun da evleri hasarlı olan depremzedelerin tahliyeleri. Hasarlı binalardan eşyalarını boşaltmak isteyen depremzedeler fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalıyorlar.